EUR 1.9558
USD 1.7660
CHF 1.7917
GBP 2.3216
CNY 2.5088
you tube
mobile version

Задълженията на топлофикациите = 114 млн. лева

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Задълженията на топлофикациите = 114 млн. лева

mail16:20 | 27.06.2016прегледи 2609 коментарикоментари 0


Към момента задълженията на топлофикационните дружества в страната към "Булгаргаз" са общо 114 млн. лева, от които 71 млн. лева са на "Топлофикация София", коментира пред журналисти в КЕВР изпълнителният директор на "Булгаргаз" Николай Павлов. По думите му това са стари задължения, като всички текущи се покриват.
През март 2015 г. задълженията на топлофикациите към държавното газово дружество са били 260 млн. лева, сравни той. Очаква се до края на месеца "Топлофикация София" да намали просрочията си към "Булгаргаз" до 67 млн. лева. Задълженията си към газовото дружество намаляват и всички останали топлофикации в страната, като най-голям длъжник сред тях е "Топлофикация Плевен" - с около 26 млн. лева, посочи Павлов. По думите му "Булгаргаз" успява да покрие всичките си задължения - към "Булгартрансгаз", БЕХ, НАП и към доставчика на природен газ за страната.
Потреблението на природния газ у нас се е повишило с 11 на сто, в сравнение с петте месеца на предходната година, което се дължи на по-ниската цена на природния газ, отбеляза изпълнителният директор на "Булгаргаз". Спрямо януари 2015 г. цената на синьото гориво е по-ниска с почти 54 процента, сравни той.
Запитан дали се предвиждат преговори с "Газпром", Павлов не коментира, но отбеляза, че в момента имаме най-ниската цена на природния газ в Европа.
По предварителни разчети, за първото полугодие се очаква "Булгаргаз" да бъде на печалба от около 35 млн. лева, каза в отговор на журналистически въпрос Павлов.
Той коментира още, че с въвеждането на газов сегмент на Българската независима енергийна борса пазарът "ще се отвори" и изрази предположение, че това ще се отрази положително, както на цените, така и на пакета от услуги, които всеки търговец ще предоставя./БТА


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg