EUR 1.9558
USD 1.7785
CHF 1.7988
GBP 2.2837
CNY 2.5331
you tube
mobile version

Жп отсечката Нова Загора - Карнобат спряна

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Жп отсечката Нова Загора - Карнобат спряна

mail10:30 | 18.11.2014прегледи 550 коментарикоментари 0


Спира се влаковото движение в участъка Нова Загора – Карнобат, за да се гарантира безопасността в жп гарите, които се управляват ръчно. Това стана ясно след инспекция на министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски. Трасето е с дължина от около 80 км и се предвижда пътниците да бъдат трансбордирани с автобус по него. Това ще продължи докато не бъде възстановена нормалната сигнално-охранителна и сигнализационна техника.
В момента гарите Нова Загора, Безмер, Ямбол, Церковски, Айтос, Бургас са в режим на ръчно управление, поради ремонтните дейности по проекта за модернизация на жп линията Пловдив – Бургас. Изпълнителите на обекта поеха ангажимент пред министър Московски, че ще ускорят изпълнението и до месец и половина ще бъде възстановено нормалното влаково движение. До тогава пътниците ще бъдат трансбордирани с автобус от гара Нова Загора до гара Карнобат, като разходите за това ще бъдат за сметка на фирмите-изпълнители по проекта.
През последните месеци се случиха няколко ситуации, при които поради човешка грешка, на гарите с ръчно управление бяха пуснати по два влака в един коловоз. По тази причина министър Московски направи спешна проверка на място, за да се запознае със ситуацията и да въведе мерки за повишаване на безопасността.
На жп гара Бургас, Ивайло Московски съобщи, че е провел разговор с министъра на културата и вече е съгласуван проектът за нейното модернизиране. Приемното здание на гарата е със статут на архитектурно-строителна недвижима културна ценност, което налага съгласувателната процедура, за да бъде издадено разрешително за строеж. „Разпоредил съм НКЖИ да входират цялата документация максимално бързо в община Бургас за издаване на разрешително за строеж“, съобщи транспортният министър. Ускоряването на работата по този проект е много важно, защото срокът на договора за строителство излиза извън срока на допустимост на разходите по ОП „Транспорт“ 2007 – 2013 г. „Ще направим всичко възможно да ускорим работата и да използваме пълноценно европейското финансиране“, каза министър Московски. Общата стойност на двата договора (строителство и надзор) за модернизацията на гарата е 8,1 млн. лв. без ДДС (с 10% непредвидени разходи).
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg