EUR 1.9558
USD 1.7658
CHF 1.8019
GBP 2.1485
CNY 3.9870
you tube
mobile version

ЕЦБ: Край на програмата за еврооблигации

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕЦБ: Край на програмата за еврооблигации

mail12:39 | 17.12.2018прегледи 559 коментарикоментари 0


Европейската централна банка (ЕЦБ) запази без промяна основните лихвени проценти, като в същото време сложи официален край на програмата си за покупки на еврооблигации на обща стойност от 2,6 трлн. евро, но посочи, че ще продължава да реинвестира средствата от падежиращите книжа за по-дълъг период от време след първото повишаване на основните лихвени ставки.

На редовно заседание ЕЦБ взе очакваното за финансовите пазари решение да остави без промяна основната лихва по операциите за рефинансиране (т.нар. "репо лихва") на ниво от 0,00%, депозитната си лихва на ниво от -0,4% и заемната си лихва на ниво от 0,25%.

Банката потвърди, че до края на настоящия месец ще преустанови ежемесечните покупки на активи, известни като "количествени улеснения", но в същото време се ангажира да запази размера на закупените по тази програма облигации в 2,6 трлн. евро за "продължителен период от време след датата, когато ЕЦБ ще започне да повишава основните си лихвени ставки".

ЕЦБ заяви, че възнамерява да продължи изцяло да реинвестира постъпленията от падежиращи ценни книжа "за по-дълъг период от време след датата, от която започва да повишава лихвените проценти, и във всеки случай, докато е необходимо, за да се поддържат благоприятни ликвидни и стимулиращи парични условия".

Коментирайки бъдещата си лихвена политика, централната банка на еврозоната отново заяви, че планира да запази лихвените проценти в сегашните нива "до най-малко през лятото на 2019-а година" и във всеки случай толкова дълго, колкото е необходимо, за да се гарантира непрекъснато устойчиво приближаване на инфлацията в средносрочен план до нива, които са малко под 2 на сто".

Прогнозите на Марио Драги

ЕЦБ ревизира в низходяща посока прогнозите си за икономическия растеж в еврозоната за тази и за следващата година, като в същото време очаква малко по-висока инфлация през 2018-а, но по-слаба инфлация през 2019-а година, обяви нейният президент Марио Драги по време на редовната си пресконференция след края на последното за годината заседание на централна банка.

Според новите макроикономически прогнози на екипа от специалисти на ЕЦБ брутният вътрешен продукт на еврозоната ще нарасне през настоящата година с 1,9% вместо с 2,0%, каквато беше септемврийската прогноза. За 2019-а година се очаква забавяне на икономическия растеж до 1,7% (вместо до 1,8%) и до 1,7% през 2020-а година (без промяна). За 2021-а година ЕЦБ очаква още по-слаба икономическа експанзия от 1,5%.

Шефът на банката Марио Драги отбеляза, че рисковете за перспективите пред икономическия растеж на еврозоната остават "в общи линии балансирани", но започват да се преместват в "неблагоприятна (низходяща) посока" с оглед наличието на геополитически несигурности, заплахата от протекционизъм, уязвимостта на нововъзникващите пазари и нестабилността на глобалните финансовите пазари.

Драги отбеляза, че постъпващите икономически данни са били по-слаби от очакваното, но основната сила на вътрешното търсене продължава да подкрепя икономическата експанзия в еврозоната и постепенно увеличаващият се инфлационен натиск. Това дава основание на членовете на ЕЦБ да бъдат уверени, че инфлацията ще продължава да се приближава към целевото ниво на централната банка от малко под 2 на сто.

По отношение на инфлацията екипът от икономисти на ЕЦБ очакват тя да нарасне с 1,8% през настоящата година спрямо септемврийска прогноза за повишение с 1,7%, но през 2019-а година да се забави до 1,6% вместо до 1,7%. За 2020-а година ЕЦБ продължава да очаква, че индексът на потребителските цени (CPI) ще се повиши с 1,7%, преди леко да се ускори до 1,8% през 2021-а година.

"Супер Марио" потвърди, че ЕЦБ очаква да запази настоящите рекордно ниски лихвите ставки най-малко до края на лятото на 2019-а година, и във всеки случай толкова дълго, колкото е необходимо, за да се гарантира непрекъснато устойчиво приближаване на инфлацията в средносрочен план до нива, които са малко под 2 на сто".

Той също така потвърди, че  ЕЦБ е взела решение да приключи в края на месеца програмата си за покупка на активи (APP), известна като "количествени улеснения", но банката възнамерява да продължи изцяло да реинвестира постъпленията от падежиращи ценни книжа "за по-дълъг период от време след датата, от която започва да повишава лихвените проценти, и във всеки случай, докато е необходимо, за да се поддържат благоприятни ликвидни и стимулиращи парични условия".

Марио Драги отново призова за предприемане на решителни стъпки за приключване на процеса по формиране на Европейски банков съюз и на съюз на капиталовите пазари.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg