EUR 1.9558
USD 1.7052
CHF 1.7125
GBP 2.2220
CNY 2.4605
you tube
mobile version

ЕС създава отбранителния си съюз

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕС създава отбранителния си съюз

mail17:33 | 13.11.2017прегледи 8487 коментарикоментари 0


България и още 22 държави-членки подписаха в понеделник съвместна нотификация за стартиране на Постоянно структурирано сътрудничество (ПСС). Официалната церемония се състоя в рамките на Съвет "Външни работи", който се проведе в Брюксел. От българска страна нотификацията бе подписана от вицепремиерите Екатерина Захариева и Красимир Каракачанов, съобщава пресслужбата на българското външно министерство.
Постоянното структурирано сътрудничество има за цел да съдейства за развитието на отбранителните способности на държавите-членки, включително чрез създаване на Европейски фонд за отбрана за финансиране на конкретни проекти. ПСС демонстрира решимостта за засилване на европейската сигурност и отбрана в отговор на новите геополитически предизвикателства.
Министрите на външните работи и министрите на отбраната на 28-те обсъдиха напредъка в изпълнението на Глобалната стратегия на ЕС в областта на сигурността и отбраната. Дискутираха и възможностите за по-нататъшно развитие на сътрудничеството с НАТО, включително в областта на борбата с тероризма. България приветства предприетите стъпки за реализиране на Глобалната стратегия чрез стартирането на ПСС. "Трябва да развием тази инициатива по възможно най-прозрачния, всеобхватен и амбициозен начин, за да допринесем за повишаване сигурността на ЕС и да съдействаме за засилването на способностите на НАТО", заяви министър Захариева.
Министрите на външните работи обсъдиха подготовката на предстоящата на 29-30 ноември 2017 г. в Абиджан Среща на върха ЕС-Африка, която има за цел да засили политическите и икономическите връзки между двата континента. Първите дипломати на ЕС подчертаха важността на провеждането на срещата и изразиха подкрепа за водещите теми в дневния ред - инвестиране в младежта и създаване на заетост, мир и сигурност, миграция и др.
Външните министри на 28-те проведоха и дебат по стратегическата комуникация, като подчертаха важността на работата за противодействие на дезинформацията, но и за излъчването на позитивни послания и разясняване на ползите от провежданите от ЕС политики. Постигането на реални резултати в областта на стратегическата комуникация изисква да бъде намерен правилният географски баланс, необходимото финансиране и съответните експерти, заяви българският външен министър.
Преди началото на Съвет "Външни работи" министър Екатерина Захариева и министърът на външните работи на Швеция Маргот Валстрьом бяха домакини на работна закуска с министъра на външните работи на Република Македония Никола Димитров и вицепремиера Буяр Османи. Министър Димитров представи усилията на новото правителство на Република Македония за внасяне на нов импулс в процеса на европейската интеграция на страната чрез ускоряване на реформите и установяване на добросъседски отношения.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg