EUR 1.9558
USD 1.7410
CHF 1.7441
GBP 2.1924
CNY 2.5141
you tube
mobile version

ЕС не успя да договори 3% "цифров данък"

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕС не успя да договори 3% "цифров данък"

mail14:38 | 14.03.2019прегледи 380 коментарикоментари 0


Румънският министър на публичните финанси Еуген Теодоровичи съобщи, че министрите на икономиката и на финансите на Европейския съюз (ЕКОФИН) не са успели да се споразумеят за въвеждането на т.нар. "цифров данък" върху големите технологични компании. Вместо това държавите-членки на ЕС планират да се застъпят за осъществяване на глобална реформа в областта на цифровите данъци. Преговорите за налагане на 3% данък върху технологичните компании, които извършват бизнес в ЕС и които в световен мащаб правят повече от 750 млн. евро дневно, продължиха с месеци при наличието на силни разногласия между отделните страни-членки.

След като стана по-ясно, че подобно споразумение в рамите на съюз ще бъде трудно постижимо, през миналата седмица френското правителство предложи нов данък, който сега се очаква да получи одобрение от парламента на страната. Италия, Испания и Обединеното кралство също планират да въведат подобен цифров данък на национално равнище.

Решението вероятно ще бъде приветствано от компании като Google и Facebook, които щяха да бъдат обхванати от предложения данък. Те обаче се сблъскват с подобни данъци, въведени на национално равнище от страни от ЕС като Франция, Италия, Великобритания и Испания.

Американското правителство обмисля как да отговори на плановете на страни като Франция и Великобритания, които възнамеряват да въведат данък за интернет гигантите, съобщи представител на министерството на финансите, цитиран от Ройтерс.Чип Хартър, който отговаря за международните данъци във финансовото ведомство, заяви, че тези данъци "са зле замислени и че е за предпочитане да се започне глобална данъчна реформа в рамките на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР). По думите му последните френски предложения са твърде дискриминационни спрямо американски компании. Някои отдели от нашето правителство обсъждат дали това дискриминационно отношение ни дава право по силата на търговските договори на СТО, допълни той


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg