EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

ЕС забрани прахосмукачки над 1600 вата

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕС забрани прахосмукачки над 1600 вата

mail11:20 | 02.09.2014прегледи 1524 коментарикоментари 0


Във всички страни членки на Европейския съюз от днес е забранена продажбата на прахосмукачки с мощност над 1600 вата, а от 2017 г. ще бъде спряно производството и на прахосмукачки с мощност над 900 вата, информира ИТАР-ТАСС.

Съответното решение в областта на екодизайна бе взето от  Европейската комисия още през юли 2013 година и бе мотивирано  със стремежа да се намали потреблението на електроенергия.
Тогава на търговските мрежи и производителите бе даден  13-месечен срок, за да се подготвят за влизането в сила на  новото законодателство.
"Новото законодателство ще доведе до това, че потребителите  ще получат по-качествени прахосмукачки. В миналото нямаше  регулации относно прахосмукачките, компаниите можеха да  продават лошо работещи уреди. Погрешно е схващането, че  високата производителност зависи от високата мощност. Това не  винаги е така", каза Марлене Холцнер, говорителка на  еврокомисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер.
Според новите правила производителите на прахосмукачки  трябва да посочват на опаковката оценка за потреблението на  енергия на уреда по 7-степенна скала.
Много потребители са недоволни от новите норми, посочвайки,  че пет от седемте най-популярни модели прахосмукачки имат  мотори с мощност над 1600 вата. Според оценки на самата  Еврокомисия най-силно е търсенето на модели с мощност 2200-2300  вата. Противниците на мярката твърдят също така, че заради  по-ниската мощност на уредите ще се увеличи времето, необходимо  за почистване, и в крайна сметка няма да бъде спестена  електроенергия.
 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg