EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Есенна прогноза на МФ: 2% ръст

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Есенна прогноза на МФ: 2% ръст

mail08:15 | 07.10.2015прегледи 1053 коментарикоментари 0


Публикувана е есенната макроикономическа прогноза на Министерството на финансите за периода 2015-2018 година. При изготвяне на прогнозата са използвани статистически данни, публикувани до 4 септември 2015 година.

Министерството повиши прогнозата си за растежа на икономиката ни - очакването e тази година БВП на страната ни да нарасне до 2%. Оценката през пролетта беше за ръст от 1,4%.

В есенната макроикономическа прогноза е записано очакването до 2018 г. икономиката ни да расте, като в края на периода растежът ще бъде 2,7%. Основен двигател ще бъде вътрешното търсене. По-голямото вътрешно търсене ще подкрепи и пазара на труда. В края на тази година безработицата ще бъде малко над 10%, тъй като ще е приключило сезонното наемане на работници през летните месеци. В същото време общата тенденция за намаляване на броя на хората без работа ще продължи. Доходите от труд ще нарастват.

Дефлацията ще се запази до края на тази година, най-вече заради поевтиняването на природния газ и топлинната енергия за домакинствата. От догодина обаче може да се очаква минимално поскъпване на хранителните продукти и услугите. Това ще доведе до инфлация, като до края на прогнозирания период тя ще остане под две на сто.

Целият текст можете да прочетете тук.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg