EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Ердоган, България, НАТО, foolish Бъчварова

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Ердоган, България, НАТО, foolish Бъчварова

mail18:20 | 11.02.2016прегледи 1047 коментарикоментари 0


Турският президент Реджеп Ердоган потвърди, че е заплашил ЕС да насочи мигрантите към България и Гърция. В реч на бизнес среща в Анкара той засегна въпроса и за публикуваните в гръцката преса протоколи от срещата му миналия ноември с евролидерите Жан-Клод Юнкер и Доналд Туск по време на форума на Г-20 в Анталия. Според протоколите той им казал: „Ние можем във всеки момент да отворим вратите към България и Гърция и да натоварим бежанците на автобуси“. Ердоган подчерта, че изтеклите протоколи не са повод за червене, не са „документи на срама“. „Ние не просто казахме това там (на срещата), ние казваме това при всяка възможност, това не е тайна“, изтъкна президентът, цитиран от „Дейли сабах“. Той продължи, че изтичането на протоколите са „опит да се нападне Турция". „Ако сте прочели протоколите, ще видите, че Турция настойчиво защитава своите права и правата на мигрантите. И ние изразихме желанието ЕС да се държи честно спрямо Турция и да изпълнява совите задължения“, изтъкна държавният глава, цитиран този път от ТАСС.
Кошмарът на Европа с мигрантите ще стане реалност, защото е напълно възможно да отворим всичките си граници, предупреди говорителят на управляващата в Турция Партия на справедливостта и развитието Юмер Челик на пресконференция днес в Анкара. Челик аргументира това с реакциите на турския народ по повод нарастващия наплив на мигранти от Сирия. „Бежанският поток е най-горещият проблем за нас през последните дни. Разбира се, чувствителността на Турция ще остане в историята на човечеството. Народът ни приема с удоволствие ситуацията, в която поделя хляба си с тези хора. Дотук държавата похарчи 10 млрд. долара, но усилията ни не са посрещнати с уважение“, коментира говорителят на ПСР. Според него нагласите на народа се променили рязко напоследък и е започнал да настоява за отварянето на всички граници, за да може всички страни да поемат товара на хората, които бягат от смъртта. „Конфликтът в Сирия не е ангажимент само на Турция, напротив, той е на всички държави. Оттам тръгна разпространението на тероризма и стигна до европейските столици. Европа обаче ще плати цената на собствената си безотговорност“, подчерта партийният говорител. Челик заяви още, че ПСР осъжда прокюрдската Народно-демократическа партия заради нейната „погребална политика в полза на терористите от ПКК“. Осъждаме онези, които се опитват да представят терористичните групировки и смъртоносните им актове като съпротива, прекратяването на кланетата е основен наш приоритет, посочи говорителят.

На фона на тази заплаха от Турция ето и мнението на министър Бъчварова по повод желанието на Вишеградската четворка да помогне на България да защити своите граници с Гърция и Турция. "Към момента България не смята да променя режима на своите граници. На срещата на Вишеградската четворка ще се информираме за позицията на тези страни по мигрантския проблем. Към момента информацията, която имаме, не изглежда приемлива и не съответства на нашето виждане за политиките, които трябва да провежда съюза." заключава Бъчварова, която преди шест месеца обяви, че България трябва да приема бежанците безкритично. Преди дни премиерът Борисов каза, че Европа трябва да затвори границите си, за да спре потока от мигранти.

Кораби на НАТО вече пътуват към Егейско море, за да помогнат на Турция и Гърция да се справят с престъпните мрежи за трафик на бежанци в Европа, каза високопоставен командир на алианса в четвъртък, цитиран от Reuters.
Часове след като министрите на отбраната от НАТО се споразумяха да използват своята морска сила в източното Средиземноморие, за да подпомогнат на страните в борбата трафикантите, върховният Главнокомандващ на НАТО генерал Филип Брийдлов обяви, че ще работи, за да може операцията да започне възможно най-бързо.
Планът, който беше предложен в понеделник от Германия и Турция, е насочен към подпомагане на континента се справи с най-лошата миграционна криза след Втората световна война.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1009