EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

ЕП одобри заем от €1,80 млрд. за Украйна

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕП одобри заем от €1,80 млрд. за Украйна

mail17:00 | 27.03.2015прегледи 1359 коментарикоментари 0


Острата икономическа криза в Украйна се корени в дългогодишни структурни проблеми като корупцията. Тя допълнително се усложнява от въоръжения конфликт в източната част на страната, търговските ограничения, наложени от Русия и ескалацията на спора за доставките на руски природен газ. Украйна е загубила достъпа си до международните дългови пазари и вече не може да заема средства.

Откъде ще дойдат парите?

Европейската комисия ще набере средствата чрез международния фондов пазар и ще ги предостави на Украйна без допълнителни лихви освен дължимите от ЕС към външните кредитори.

Украйна ще трябва да върне парите в срок от 15 години от получаването на заема.

Реформи в замяна на кредита

Условията по заема предстои да бъдат окончателно договорени между ЕС и Украйна в меморандум за разбирателство, с който Киев се задължава да изпълнява програма за реформи, целяща преодоляване на натрупаните фундаментални слабости, спомогнали за оформянето на текущия дефицит.

Проектодокументът включва реформи в управлението на публичните финанси, антикорупционни мерки, промени в данъчната администрация, реформи в енергийния и финансов сектор, както и мерки за подобряване на бизнес средата.

След като ЕС и Украйна подпишат споразумението, парите ще бъдат преведени директно в бюджета на Украйна. Две трети от договорената сума може да бъдат отпуснати до края на 2015 г., а окончателният транш - през първото тримесечие на 2016 година.

Процедура: съвместно вземане на решение, първо четене

1. Цитат: "Парламентът подкрепи най-големия досега пакет от финансова помощ за страна извън ЕС" - Габриелюс Ландсбергис (ЕНП, Литва), докладчик

2. Число: 1,8 млрд. евро ще бъдат изплатени на 3 транша, като две трети от сумата трябва да бъдат преведени на Украйна през 2015 г.
Източник: ЕП
 


Тагове: ЕП, Украйна, помощ
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 896