EUR 1.9558
USD 1.7809
CHF 1.7784
GBP 2.2949
CNY 2.5344
you tube
mobile version

Електробус по стръмните улици на Велико Търново

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Електробус по стръмните улици на Велико Търново

mail15:05 | 29.08.2019прегледи 411 коментарикоментари 0


Нов модел малогабаритен електрически автобус бе тестван по улиците на Велико Търново, а специална локация в маршрута му бе квартал „Варуша“. Кметът Даниел Панов, експерти от общинската администрация и журналисти от медиите тестваха как се представя возилото в реални условия из града. Електрическият автобус се справи без проблем с маневрирането в старинния жилищен район.

„Планираме създаването на градски маршрут до кв. „Варуша“ с новата транспортна схема, по която вече се работи. Досега градски транспорт там никога не е имало“, обяви кметът Даниел Панов. По негова идея ще бъде разработена и тестова автобусна линия, която да тръгне в най-скоро време.

В обиколката бяха включени и части от квартал „Картала“, до които също не се движи обществен транспорт. В зависимост от капацитета на батерията, електробусът изминава между 160 и 220 км с едно зареждане. Возилото бе представено обстойно от управителя на фирмата вносител Николай Недялков, а до момента тестове са правени в София, Враца и Плевен.

Закупуването на първите три електрически автобуси е заложено в одобрения проект на Община Велико Търново за интегриран градски транспорт, за който предстои подписване на договор с Управляващия орган на ОП „Региони в растеж“. С новата транспортна схема е планирано създаване на маршрути и връзки, които да направят градския транспорт предпочитан за придвижване във Велико Търново.

Транспортът на града

Одобрен е проектът на Община Велико Търново за интегриран градски транспорт, който бе подаден пред Управляващия орган на Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020. Със заповед на заместник-министъра на регионалното развитие и ръководител на оценяващата структура Деница Николова, инвестиционното намерение получава положителна резолюция. Предстои подписване на договор за осигуряване на безвъзмездната финансова помощ.

Над 11,1 милиона лева ще бъдат вложени в инфраструктурата на Старата столица, внедряване на съвременни информационни системи за градските превози и паркирането, както и закупуване на подвижен състав – електрически автобуси. С мерките ще бъдат реализирани нови решения, целящи качествено подобрение както на транспортните услуги, организация на движение и престой, така и на уличната инфраструктура.

Чрез реализацията на проекта ще бъде извършен основен ремонт на целия булевард „България“ – по него се движат основните градски линии с номера 2, 4, 5, 9 и 110, а оттам ще минава и новия градски маршрут, по който ще се движат електрическите автобуси. Изцяло преустроени ще бъдат две натоварени кръстовища. Първото е пресечката на булевард „България“ и улиците „Краков“, Освобождение“, „Полтава“ и „Беляковско шосе“. Там ще бъдат оформени и 41 паркоместа. Второто кръстовище обхваща улиците „Христо Ботев“, „Седми юли“ и „Цар Тодор Светослав“ – до Летния театър.

Със средства по проекта ще бъде изграден и пешеходният надлез над улица „Магистрална“, който ще свърже района на Търговски парк Велико Търново с парк „Никола Габровски“.

Друга от мерките залага създаването на два буферни паркинга – в района на бившето Сержантско училище и в местността „Френкхисар“ /под Балдуиновата кула/. Общият брой на паркоместата ще бъде близо 300 – както за автомобили, така и за автобуси.

Между двата буферни паркинга и основните туристически забележителности ще пътуват три електрически автобуса, които ще бъдат закупени със средства по проекта. За целта е разработена нова основна линия от общинската транспортна схема, която бе одобрена и от Общинския съвет. Предвидено е и осигуряването на зарядна станция за нуждите на подвижния състав, който ще е с най-висока степен на екологичност поред стандартите на Европейския съюз.

За оптимизация на градските превози и повишаване на качеството на услугата ще бъде внедрена съвременна информационна система. Тя включва както монтирането на дигитални табла по натоварените автобусни спирки, така и създаването на контролен център за контрол и управление на транспортната организация. Информационна система ще бъде внедрена и за паркингите – тя също ще бъде управлявана от контролния център. Така ще бъде облекчена както работата на синята зона, така и на останалите обекти за спиране и престой.

За оптимизиране на трафика във Велико Търново ще бъдат модернизирани четири светофарни уредби.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg