EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

ЕК със зам.председател с ресор "Енергиен съюз"?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕК със зам.председател с ресор "Енергиен съюз"?

mail11:10 | 21.10.2014прегледи 741 коментарикоментари 0


Следващата Европейска комисия най-вероятно ще има заместник-председател с ресор "Енергиен съюз", който смята, че "Южен поток" е спрян основателно, и че Евросъюзът трябва да подкрепи конкурентния проект – за Южен газов коридор.

Тази позиция заяви снощи пред Европарламента номинираният за поста Марош Шевчович от Словакия. Изслушването му, както и това на Виолета Булц от Словения, премина гладко и беше последвано от положителни коментари. Официалните оценки за двамата се очакват по-късно днес. Прогнозите са, че те ще позволят утре да бъде одобрен и пълният състав на новата Европейска комисисия.
Не можем да приемем такъв мащабен проект да се реализира на територията на Европейския съюз от компания, която не желае да спазва правилата, заяви Марош Шевчович. Той обясни пред евродепутатите и че не вижда как "Южен поток" ще подобри енергийната ситуация или ще разнообрази газовите доставки. За да разсее изцяло появилите се в последните дни съмнения, че е донякъде проруски настроен, Шевчович добави критики към Русия, че използва газовите доставки като оръжие, и определи това като неприемливо.


По същото време пред друга парламентарна комисия – по транспорт, вторият словенски кандидат Виолета Булц се опита и според повечето неофициални оценки – успя да убеди евродепутатите, че има необходимите качества да бъде комисар и да поеме този ресор.

След края на двете изслушвания от групите на Европейската народна партия и на социалистите направиха положителни коментари и за Марош Шевчович, и за Виолета Булц. Очаква се и двамата да получат одобрението на ресорните комисии и по-късно днес процедурата по изслушванията да бъде обявена за успешно приключена. Така утре Европейският парламент ще може да гласува и цялата нова комисия, и мандадът й ще започне по график – от 1-ви ноември.

Междувременно днес следобед равносметка за работата отиващата си Европейска комисия ще направи нейният председател Жозе Барозу, чийто втори мандат на поста премина под знака на най-тежката финансова и икономическа криза в новата история на Европа./източник:БНР


 


Тагове: ЕК, ресор
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg