EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

ЕК подкрепя газовия хъб "Балкан" + видео

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕК подкрепя газовия хъб "Балкан" + видео

mail13:41 | 26.05.2016прегледи 1196 коментарикоментари 0


България има потенциал да е ключов играч за газовата система на цяла Европа, призна а еврокомисарят по климата и енергетиката Мигел Ариас Канете след разговора му с премиера Бойко Борисов, в Министерски съвет. Лидерството е възможно чрез създаване на европейски Балкански газов хъб, тъй като България има исторически капацитет и изключително добре разработена газово преносна система. „Работихме неуморно от миналата година заедно, за да можем да работим по реализирането на междусистемните газови връзки със съседните държави- Сърбия, Гърция и Турция за инфраструктурата, която ще е ключова за Европа и за изграждането на газов хъб в България”, каза той и посочи, че хъбът ще даде възможност за различни газови връзки включително и руски. ЕК ще подкрепи всички усилия на българското правителство да бъде разработен този европейски газов хъб на територията в България, допълни Канете и посочи, че ЕК и България работят заедно за изграждане на интерконектора с Гърция и  финализирането на този с Румъния, както и да бъде финансира връзката със Сърбия.

България е незаобиколим фактор в цялата газова инфраструктура, каза премиерът  Борисов, след разговора с Канете.  Той уточни, че на 1-ви юни очаква гръцкия премиер Ципрас в София и очаква новини от него след предстоящата в среща днес с Путин в Атина.

Проектът „Балкан”, който ни беше мечта и никой не вярваше, че ще се случи, ние направихме така, че зад нас да стои ЕК, коментира още Борисов. „Находищата в Черно море високо се ценят. Най-големите компании дойдоха тук. Това, което ни беше мечта и на шега Томислав Дончев го кръсти „Балкан”, никой не го вярваше. Ние направихме така, че този проект да стане европейски и зад България да стои ЕК”.  

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

България 19-та в износа на мебели

11:20 | 12-15-23 | 1966