EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Експерти:Германската икономика няма бъдеще

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Експерти:Германската икономика няма бъдеще

mail17:00 | 01.10.2014прегледи 1295 коментарикоментари 0


Германската икономика, сочена за пример по света е провал. Растежът от 2000 г. е по-малък в сравнение със средния икономически растеж за Европа, заплатите се увеличават по-бавно и бедността, която нараства, вече засяга едно на пет деца в Германия. Тази неудобна истина разкрива водещият германски икономист Марсел Фрацшер, директор на берлинския Център за икономически изследвания, предаде Франс прес.
На пазара ще се появи книгата на експерта, разкриваща истината за германската икономика и озаглавена "Илюзията за Германия". В нея водещият икономист разказва, че средният доход на германско домакинство е намалял с 3 процента от 2000 г. насам. При най-бедните намаляването дори е от 5 до 10 процента. Разбира се, Германия се възстанови след финансовата криза от 2009 г. и нейният търговски излишък от близо 200 милиарда евро през 2013 г. говори за изключителната й конкуретноспособност, а броят на безработните спадна от над 5 милиона през 2005 г. на по-малко от 3 милиона днес. За първи път от 1969 г. насам Германия прие напълно балансиран бюджет за 2015 г. Но всичко това не трябва да прикрива слабостите на германската икономика, твърди Марсел Фрацшер.
Германската икономика страда от огромна липса на инвестиции. В началото на 90-те години инвестициите съставляваха 23 процента от германския БВП, а днес са 17 процента Това е по-малко от средното за развитите страни /20 процента/. Според  Фрацшер ако Германия не промени настоящата икономическа политика, това ще доведе до заник на германската икономика. Подобен извод вече се появи в книгата на директора на икономическия отдел в медийната група "Велт" Олаф Герсеман.
Миналия понеделник той пусна на пазара книгата "Германският сапунен мехур", в която написа, че хората са свидетели на лебедовата песен на една голяма икономика.
И двамата експерти припомнят, че за 20 години Германия се класира на 156-о място от 166 страни по показател растеж, точно зад островите Тонга в Тихия океан и редом със страни като Италия, Португалия, Украйна, Хаити или Гърция, посочва Франс прес.
И дори и броят на безработните да е намалял зрелищно, то броят на отработените часове не се е увеличил в Германия от 20 години насам.
Успехът на германската икономика, отчетен в последно време, е идвал по-скоро от автомобилна промишленост на страната и на предприятията за обработващи машини, чрез които Германия се е възползвала от подема на средната класа в нововъзникващи пазарни икономики като Китай. Германия също така се е възползвала и от консуматорския бум у съседите си, където заплатите са се увеличавали по-бързо, когато германците са затягали коланите, твърдят експертите.
И двамата експерти смятат, че спадът в раждаемостта е облекчил сметките на домакинствата и на държавата, но това ще само в краткосрочен план. През 2050 г. Германия ще бъде третата западноевропейска страна по брой на населението след Великобритания и Франция. В Германия сега се раждат под 700 000 деца на година. За да намали ефекта на спада на активното население, Германия ще има нужда от 400 000 до 500 000 имигранти на година, смятат експертите. Те посочват, че големи компании не инвестират вече в Германия защото отсега си дават сметка за застаряването на населението. От 2000 г. насам застаряването засяга 9 промишлени отрасъла от общо 13. Резултатът от всичко това е, че германската икономика става опасно зависима от двата  сектора, в които сега има успех - автомобилостроенето и обработващите машини. Но тези сектори вече са застрашени от появата на пазара на нови конкуренти, като например азиатските държави.

 

 

 


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 909