EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Еврозона:Силен ръст на икономиката

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Еврозона:Силен ръст на икономиката

mail10:36 | 04.05.2016прегледи 787 коментарикоментари 0


През първото тримесечие в еврозоната е регистриран неочаквано силен ръст на икономиката. В периода обемът на БВП в 19-те държави от валутния съюз се е увеличил с 0,6 % в сравнение с предходния период. Това сочат данни на статистическата служба към ЕК (Евростат), цитирани от германската медия Deutsche Welle.  Като цяло БВП в ЕС бележи ръст от 0,5 % в сравнение с предното тримесечие и с 1,7 % в годишните изчисления. Икономистите определиха представените от Евростат данни като истинска изненада, но същевременно изразиха съмнения, че икономиката на еврозоната ще се развива със същите темпове и във второто тримесечие на 2016 г.
Същевременно безработицата в страните от еврозоната се е съкратила до минимални нова за последните четири и половина години. През март нивата й са паднали с 0,2 % до 10, 02 % - най-ниските показатели от 2011 г. насам. Без работа в страните от еврозоната остават 16,4 млн. души, съобщават от Евростат.Инфлацията в Еврозоната отново е негативна, показват оповестените в петък данни, което е последния сигнал, че безпрецедентните стимулиращи мерки на Европейската централна банка не работят, предаде AFP. Евростат съобщава, че инфлацията през април е била минус 0,2%, в сравнение с 0% за март.
Някои анализатори прогнозираха инфлация около нулата.
Междувременно безработицата в еврозоната през март е паднала на 10,2%, което е най-ниският ѝ показател от четири години и половина.

 


Тагове: еврозона, ръст
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg