EUR 1.9558
USD 1.7809
CHF 1.7784
GBP 2.2949
CNY 2.5344
you tube
mobile version

До края на май всички училища с Wi-Fi

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

До края на май всички училища с Wi-Fi

mail07:02 | 12.04.2019прегледи 721 коментарикоментари 0


До края на май може би всички училища ще имат Wi-Fi мрежи, които покриват цялата училищна територия, и защитена интернет среда, съобщи в Ловеч министърът на образованието и науката Красимир Вълчев. Той участва в дискусия на тема "Образование", част от Платформата за граждански диалог "Европа в нашия дом" на ГЕРБ. В нея се включиха още кметът на Ловеч Корнелия Маринова, народни представители, общински съветници, хора от педагогическата общност и др.
"Много са предизвикателствата пред нас като система, но две са основните - да обхванем, включим и приобщим всяко едно дете в системата и, второ, да я модернизираме така, че да даде необходимите компетентности и шансове за пълноценен живот и трудова реализация", каза просветният министър. По думите му отпадането на децата е най-важната битка не само пред образователната система, но и пред държавата, и тя зависи най-вече от социално-икономическото развитие на страната.
Според Вълчев първоначалното записване на децата в училище е по-лесната част; по-трудни са ежедневните посещения; най-трудната е да са ефективно приобщени и да придобият знанията и уменията.
"Задължени сме да преструктурираме и приема, да насърчим професионалното образование. То задържа деца в страната и районите, помага на българския бизнес", акцентира още образователният министър. Той посочи още, че развитието на държавата ще бъде спъвано именно от недостиг на подготвени кадри.
"Бюджетът никога не е достатъчен. Ние обаче казахме, че през този мандат най-важни са учителите. С 1,380 млрд. лв. ще бъдат повече средствата през 2021 г. спрямо 2017 г. за учителите", съобщи Красимир Вълчев. По думите му учителите са и ще бъдат най-важният фактор в образованието. "С тези 1,380 млрд. лв. можем да направим училищата най-красивите сгради не само в България, но и в света, но те ще бъдат само едни красиви домове. Те няма да бъдат училища, ако няма учители", каза министърът.
Народният представител Иван Миховски информира, че по данни на Регионалното управление на образованието в Ловеч в последните десет години всички училища в областта са участвали в проекти, финансирани основно по две оперативни програми - "Развитие на човешките ресурси" и "Наука и образование за интелигентен растеж". Общата стойност на проектите само по тях е повече от 8 млн. лв. - разплатени до момента. Средствата са използвани за обзавеждане на класни стаи, купуване на оборудване, подобряване на спортни площадки и дворове и др. Над 1,2 млн. лв. са средствата по програмите "Еразъм", "Леонардо да Винчи", "Учене през целия живот", "Коменски" и др. БТА


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg