EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Докладът за КТБ & Виктория внесен в БНБ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Докладът за КТБ & Виктория внесен в БНБ

mail06:30 | 21.10.2014прегледи 2118 коментарикоментари 0


От страна на квесторите на КТБ АД бяха внесени в БНБ на 20 октомври 2014 г. доклади за извършени от „АФА” ООД, „Делойт Одит” ООД и „Ърнст енд Янг Одит” ООД анализ и оценка на основни балансови позиции и издадени банкови гаранции на клиенти на КТБ АД. Това съобщи пресцентърът на БНБ. 

Резултатите от него ще бъдат оповестени до дни, но не и пълния доклад, съобщи БНР.

Оценката за състоянието на банковата група е изключително важна, защото на базата на нея ще се вземе решение за бъдещето й.

Към момента официално има предявен интерес за инвестиции от австрийския фонд ЕПИК, но той не е представил конкретен план за преструктуриране и рекапитализиране на КТБ пред Централната банка.

Във финансовото министерство в петък е пристигнало писмо от "Банк Российский кредит", в което е заявен интерес към закупуването на ТБ "Виктория". Засега от БНБ нито потвърдиха, нито отрекоха тази информация.

Междувременно, БНБ уточни:

На 19.10.2014 г. в интервю, излъчено по Нова телевизия в предаването Дикoff, г-н Цветан Василев твърди, че има подадена оферта на консорциум за оздравяването на Корпоративна търговска банка, но „БНБ мълчи“. В тази връзка, следва да отбележим, че до 18 ч. такава оферта не е била получена в БНБ.

При поставянето на двете банки под специален надзор БНБ възложи на квесторите в банките да осигурят извършването на проверка на активите и пасивите на банковата група. При проверката на КТБ бе установено, че по кредити с общ размер 3,5 млрд. лв. от общ кредитен размер на банката от 5,4 млрд. лв. липсва съществена информация за финансовото състояние на кредитополучателите. Това наложи възлагане на трите независими одиторски компании на пълна проверка на всички активи в КТБ - кредити, инвестиционен портфейл, сгради. Според разписаната в Закона за кредитните институции процедура, ако изискванията за собствен капитал според европейския регламент не бъдат покрити, лицензът на КТБ би трябвало да бъде отнет. От БНБ заявиха, че до момента няма представен в Централната банка план за оздравяване на КТБ от страна на основните й акционери.

Европейският банков орган (European Banking Authority - EBA) официално е информирал Българската народна банка (БНБ) и Фонда за гарантиране на влоговете, че те са нарушили член 1(3)(i) и член 10 на директивата 94/19/EC (директивата за схемите за гарантиране на депозитите), се посочва в съобщение до БТА. Европейският банков орган информира двете национални институции какви действия трябва да предприемат, да за изпълнят задълженията си, определени им от европейското законодателство. В днешната официална препоръка Европейският банков орган е помолил БНБ да гарантира на вложителите в КТБ и ТБ "Виктория" достъп до влоговете им, защитени по силата на Директивата гаранции на депозитите (DGS Directive) от 21 октомври 2014 година. Европейският банков орган започна разследване за евентуално нарушаване на европейските разпоредби от компетентните органи в България на 25 септември, за да провери дали мерките, взети от надзора на българската банка КТБ, представляват евентуално нарушаване на изискванията на директивата на ЕС за схемата за гарантиране на депозитите. Според нея притежателите на влогове трябва да бъдат компенсирани не по-късно от 25 работни дни след прекратяването на достъпа до депозитите. Европейският банков орган информира днес БНБ, че тя трябва напълно до премахне ограниченията пред достъпа до депозитите, произлезли от надзорните й действия в КТБ и ТБ "Виктория", или веднага да задейства механизма за изплащане на дължимите и проверени искания от фонда за гарантиране на влоговете. Европейската надзорна институция допълва, че ако БНБ не успее да вземе една от посочените две необходими мерки, то тогава гаранционният фонд ще трябва да изплати заявените претенции и да провери исканията.



 


Тагове: КТБ, БНБ, одит
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg