EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Договор Сирма Груп & Елана Тейдинг

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Договор Сирма Груп & Елана Тейдинг

mail12:05 | 27.01.2016прегледи 1728 коментарикоментари 0


Сирма Груп Холдинг сключи договор с ЕЛАНА Трейдинг, за да изпълнява функцията на маркет-мейкър на емисията акции на Българска фондова борса-София (БФБ).  Инвестиционният посредник бе одобрен и регистриран от БФБ като маркет-мейкър на 25.01.2016 г. В следствие на това в момента ЕЛАНА Трейдинг е единственият посредник на пазара, осъществяващ тази функция, а Сирма е единственият емитент с маркет-мейкър в България.

Като маркет-мейкър ЕЛАНА Трейдинг има задължението да обезпечава минимална ликвидност по позицията на Сирма Груп Холдинг чрез свои средства.  Посредникът трябва да поддържа оферти „купува“ и „продава“ с минимални суми от 2 500 лв. на котировка. Максималният спред на котировките на маркет-мейкъра следва да е 5%, а договорът между Сирма Груп Холдинг и ЕЛАНА Трейдинг влиза в сила от 1 февруари 2016 г.

Ползата за инвеститорите

Практиката на включване на маркет-мейкъри по емисии на фондовите пазари е широко разпространена в развитите икономики - тяхната роля осигурява наличие на ликвидност на емисиите. 

Търговията с акциите на Сирма Груп Холдинг на БФБ стартира на 23 ноември 2015 г. след проведеното успешно първично публично предлагане, в което бяха набрани 11.5 млн. лв. Така IPO-то на компанията се нареди в историята на пазара като най-голямото от 2008 година насам. 

Маркет-мейкъри на БФБ

През 2006 г.  Българска фондова борса въвежда за първи път правила за регистрация и извършване на дейност като маркет-мейкър.  Досега само шест посредника са изпълнявали тази функция като никой от тях вече няма текущ договорен ангажимент.

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg