EUR 1.9558
USD 1.7052
CHF 1.7125
GBP 2.2220
CNY 2.4605
you tube
mobile version

Димитър Радев: Лихвите ще се вдигат

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Димитър Радев: Лихвите ще се вдигат

mail06:55 | 11.12.2017прегледи 12209 коментарикоментари 0


Изминаващата 2017 г. беше добра и за икономиката, и за банковата ни система. Това е може би първата година от дълъг период от време, в който оптимизмът е повече от песимизма. Икономиката се развива с по-добри темпове, отколкото очаквахме в началото на годината. Фискалната позиция е здрава. Банковият сектор е в много добра кондиция. Това каза в изказване пред Асоциацията на банките в България по случай Деня на банкера управителят на БНБ Димитър Радев.

Показателите за капиталова адекватност и ликвидност са над средните за Европейския съюз. Печалбата в сектора за втора поредна година доближава исторически най-високите равнища. Кредитната активност продължава да се увеличава. Наблюдаваме продължителна тенденция на намаление на необслужваните кредити.

Положителни са също резултатите от изпълнението на основните приоритети на БНБ. Мерките, които набелязахме след прегледа на качеството на активите и стрес теста миналата година, се изпълняват като цяло добре. Ефективността на надзора се повишава и всички независими наблюдатели на процесите в нашия банков сектор подчертават този напредък. Вече разполагаме с установена рамка за възстановяване и преструктуриране на банки – нещо, което преди две години нямахме. Направени са сериозни стъпки напред във всички технически въпроси, които са от ключово значение за интегрирането в европейската финансова инфраструктура.

Трябва да подчертая и нещо в работата на БНБ, което може би не е така видимо – огромния обем експертна работа и интензивните технически консултации, които водим  по темата за присъединяването към Валутния механизъм II и еврозоната.

Имах повод вече да благодаря на колегите от централната банка. За мен сега е удоволствие да благодаря и на вас за постигнатите много добри резултати в сектора.

Дневният ред, който ние изпълняваме, не е завършен и ни предстои още много работа. Няма да се впускам в детайли или числа, но нека спомена за някои от текущите ни приоритети.

Ще започна с промените в Закона за кредитните институции, които влизат в сила. Те създават подходяща законодателна рамка за по-нататъшно консолидиране на модела на надзорните дейности в БНБ. Вероятно знаете, че всички най-важни решения от днес нататък и най-важните административни актове ще се одобряват и издават от Управителния съвет.

Втората група най-важни въпроси засяга кредитирането на т.нар. свързани лица. Създадена е законодателна рамка за по-добро дефиниране на тази област и за управлението на съответните надзорни практики. Навярно си спомняте, че когато миналата година завършихме прегледа на качеството на активите, това беше актуална тема. Не бяха констатирани никакви проблеми в тази сфера, но знаехме, че има въпроси, които трябва да се решат. Новите законови промени ни помагат да направим стъпка в тази посока.

Едно важно глобално развитие, което задължително трябва да споменем и което ще засегне всеки от вас, е началото на периода на нормализиране на паричната политика от водещите централни банки. Това съвпада и с период на икономическо оживление във вътрешен и международен план. Ще навлезем в нов възходящ лихвен цикъл. Това няма да стане веднага. Процесът се очаква да бъде плавен и да започне по-осезателно през 2019 г. Това веднага поставя въпроса за действията, които трябва да предприемем съвместно за управлението на кредитния риск и по въпросите за разходните политики.

Нека спомена накратко и това, което правим по отношение на необслужваните кредити. Тук развитието в последните две години е наистина много добро. В края на 2014 г. делът на тези кредити беше около 17 %, сега е около 11 %. Само преди дни изпратихме на банковата асоциация проект на наши насоки за продължаване на тази тенденция. Очакваме, че вие ще ни представите становище по тези насоки, за да ги финализираме в най-скоро време. Важното е да разделим нещата по отношение на необслужваните кредити на две части – намаляване на равнището на съществуващите кредити и недопускане на нови такива кредити.

По отношение подготовката за влизането в сила на новия Международен стандарт за финансово отчитане № 9 ние току-що обобщихме данните, които получихме от вас. Смятам, че като цяло секторът е готов за тяхното въвеждане, но предстои допълнителна работа, особено в някои банки. Това, което искам да подчертая, е, че това не е еднократен акт, а процес, по който ще продължим да работим.

И няколко думи за Закона за платежните услуги и платежните системи, който влиза в сила от началото на 2018 г. Той въвежда по-високи стандарти и изисквания за банките по отношение на сигурността на платежните операции, включително тези, извършвани чрез интернет или друг дистанционен способ. С прилагането на новия закон очакваме и по-малко спорни казуси между доставчици и ползватели на платежни услуги, да намалят и случаите, в които БНБ трябва директно да се намесва.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Нова карта на инвестициите в Европа

07:10 | 07-10-18 | 1058