EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Дерогация за общата система на ДДС

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Дерогация за общата система на ДДС

mail16:45 | 11.04.2012прегледи 2171 коментарикоментари 0


Правителството прие решение по повод Искане за дерогация от разпоредбата на чл. 193 от Директива 2006/112/ЕО за общата система на Данък върху добавената стойност /ДДС/ за прилагане на механизъм за обратно начисляване при доставки на зърнени и  технически култури. Целта е да бъдат предотвратени данъчните злоупотреби.Това съобщи пресслужбата на Министерския съвет.
Предлаганият механизъм на обратно начисляване на ДДС по отношение на горепосочените стоки /доставки на зърнени и технически култури/ предвижда мярката да се прилага за доставки с място на изпълнение на територията на страната, по които получателят е регистрирано за целите на ЗДДС лице в България, а доставчикът е данъчно задължено или данъчно незадължено лице. Получателят по доставката ще има право на приспадане на данъка върху добавената стойност за стоките, при наличие на законовите условия за това.
Прилагането на обратно начисляване е изключение от общия ред за облагане с Данък върху добавената стойност и предложеният механизъм са съобразени с принципа за пропорционалност. Имайки предвид размера на загубите в резултат на данъчните злоупотреби в областта на ДДС, исканата дерогация спазва принципа за  пропорционалност. Това е така, тъй като мярката ще се прилага за определени категории стоки, най-често използвани в схеми за данъчни измами и отклонение от данъчно облагане; няма да засяга икономическите субекти от другите държави-членки; ще се прилага се само за доставките, извършвани на територията на България към регистрирани по ЗДДС лица; няма да засяга лицата, които прилагат специалния режим за малките предприятия в България.
Обратното начисляване, за което се иска дерогация от разпоредбите, се прилага само по отношение на сделките, извършени на територията на страната. Въведеният механизъм може да има ефект върху лица от други държави-членки, само когато за същите възникне задължение за регистрация по ДДС в България, тъй като в тази хипотеза те се подчиняват на същите правила за Данъка върху добавената стойност, както българските икономически субекти.

 


Тагове: ДДС, дерогация
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg