EUR 1.9558
USD 1.7660
CHF 1.7917
GBP 2.3216
CNY 2.5088
you tube
mobile version

Делян Добрев: Фактите в инфографика

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Делян Добрев: Фактите в инфографика

mail18:20 | 12.10.2017прегледи 13161 коментарикоментари 1


 

Мира Лазарова

Едно от знаковите имена в българската енергетика бе замесено в обикновен хасковски „шуробаджанашки” скандал, който може да му струва политическата кариера... макар засега депутатите да отхвърлиха оставката му като народен представител. Делян Добрев – човекът, чието име неизменно присъства в новините при всички решения в сектор „Енергетика”, се оказа в изфабрикувания от БСП „Кумгейт”. Седмица по-късно на практика никой не говори за скандала. Експерти, както и политици смятат, че атаката срещу депутата са породени заради неговата работа в областта на енергетиката.

След като през 2002 г. се дипломира като бакалавър по икономика в Уеслианския университет, гр. Мидълтаун, щата Кънектикът, САЩ, Добрев стартира кариерата си в канадския филиал на консултантката компания KPMG. По-късно се връща в родния Хасково, където започва работа в Областната управа като ръководител проекти с европейско финансиране. Под светлината на прожекторите попада през 2009 г., когато е избран за депутат от ГЕРБ. Две години по-късно вече е заместник-министър на икономиката, енергетиката и туризма. През 2012 г. е и министър на мястото на Трайчо Трайков.

Нов енергиен модел

На практика повечето мерки за стабилизиране на енергийната система, прилагани през последните години, са изготвени, докато Добрев е министър, но започнати от служебния кабинет през 2013. Във втория кабинет на ГЕРБ през 2014 г. Добрев не стана министър по собствено желание, но в качеството му на председател на Комисията по енергетика в НС е основен двигател за нов енергиен модел:

- финансова стабилизация на сектора

- премахване на различни преференции

- поставяне основите на свободния пазар на електроенергия и създаване на електро-енергийната борса. 

Така от хроничен дефицит в сектора в рамките на 800 млн.лв. бе постигнат тарифен излишък и за първи път от 2010 г. насам енергетиката реализира печалба. През 2014 година държавната енергетика е на загуба, но за две години тенденцията е обърната и в края на 2015 е реализирана печалба от 29 млн.лв. Постигна се по-добра ефективност на държавните дружества, като се предприеха  мерки за укрепване на "Булгаргаз", БЕХ,  по-стриктно се прилагат евродирективите и др. Сериозен обаче е проблемът с държавната ТЕЦ Марица Изток 2, която след временно стабилизиране, през първото полугодие на 2017 г. е на загуба.

Развитие на газовите връзки на България с Гърция, Румъния, Турция, Сърбия

През 2012 година Министерство на икономиката изработва 10-годишен план за изграждане на четири интерконектора с Румъния, Гърция, Турция и Сърбия. В момента напълно готов е интерконекторът с Румъния въпреки няколко забавяния, които бяха свързани, както с технически трудности при направата на подводната част на газовата връзка, така и прекъсвания, свързани със смяна на правителства.

Усилено се строи връзката с Турция и по план се очаква тя да бъде завършена в края агуст 2018 година. 

На 12 септември 2017 г. МРРБ издаде разрешение за строеж на интерконектора с Гърция на българска територия. Строителството на проекта се очаква да започне в средата на 2018 г. и отговаря на сроковете, заложени в Пътната карта на компанията, която го реализира - ICGB.

Връзката със Сърбия се проектира и тя ще бъде реализирана последна.

Законодателство, парламент

Като депутат Добрев е сред вносителите на ключови законопроекти:

- няколко законопроекта за допълнение на Закона за енергетиката

- Законопроект за допълнение на Кодекса за застраховането

- Законопроект за изменение на Закона за туризма 

Подписът му стои и под Проект за решение за създаване на Временна анкетна комисия за проверка на всички данни, факти и обстоятелства за решения и действия по проекта АЕЦ "Белене" за периода от 2006 до края на месец септември 2016 г., довели до възникването на огромни задължения за българската страна.

Възлови решения

Като министър той трябва да взима доста проблемни решения, които представя в МС.

2012 г.:България казва "да" за изграждане на "Южен поток, като резултат страната получава отстъпка в цената на природния газ. Но на 1 декември 2014 година руският президент Путин обявява спиране на проекта и заместването му с "Турски поток". Първоначално Путин обвинява България за провала, по-късно обаче признава, че фактически ЕК е спряла проекта поради нарушения на Трети енергиен проект на ЕС.

2012 г.: Спиране на проекта за изграждане на  АЕЦ "Белене", като България плаща по-късно 600 млн. евро оборудване на "Росатом", вместо да инвестира още 5 млрд. евро за изграждане на втора атомна централа.

Парадоксално е, че Прокуратурата привлича Добрев като обвиняем по делото за АЕЦ „Белене” за умишлена безстопанственост, от което е настъпила щета за НЕК в размер на над 4,5 млн. евро. Добрев е обвинен, че не е контролирал прекратяването на договор между НЕК и „Парсънс И енд СиЮръп Лимитед” във връзка с изграждането на втора ядрена централа у нас, макар Министерският съвет да е сложил точка на проекта АЕЦ „Белене”, а Народното събрание да е потвърдило това решение.

Какво предстои оттук нататък за младия депутат, предстои да разберем. Като начало той ще съди колегата си Елена Йончева, която бе водеща фигура в обвиненията за „шуробаджанащина”. 

Коментари

Валери Симеонов, вицепремиер

Работил съм с Делян Добрев в две парламентарни комисии и съм придобил впечатления за него като един морален политик и експерт със задълбочени знанияв енергетиката и икономиката. Резултатите от неговата дейност като министър и народен представител също говорят сами за себе си - въвеждане на структурни мерки за висока ефективност на държавните политики в енергетиката и ограничаване на корупцията. Зад политическата атака стоят вероятно точно засегнатите от тези структурни реформи олигарси.

Конфедерацията на индустриалния капитал (КРИБ) също застана зад Добрев с аргументите:

"Най-голямото сдружение на бизнеса в страната не може да позволи да бъде изгубен за енергетиката един от най-големите експерти в тази област и човекът, който винаги е бил наш съмишленик в борбата срещу схемите и далаверите в отрасъла, концентриращ огромни интереси. Да, имаме различия, но през последните години г-н Добрев има значителен принос в запазването на баланса „държава-бизнес-общество“. Председателят на енергийната комисия в Народно събрание е инициатор и гарант за осъществяването на основни реформи в сектор „Енергетика“ при запазването на интересите на всички участници на пазара.

Категорично не сме съгласни заради недоказани твърдения да се лишим от доказан специалист, който не само има знанията и уменията, но нееднократно е демонстрирал и смелостта си заедно да преведем енергийния сектор през новото европейско законодателство.", допълниха още от Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България.

 


 

 


 
Коментари
 
пералнята - 05-11-2017 г. 09:51:16

Ariel пере най-добре.

 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg