EUR 1.9558
USD 1.7052
CHF 1.7125
GBP 2.2220
CNY 2.4605
you tube
mobile version

Данъчни убежища: Два списъка!

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Данъчни убежища: Два списъка!

mail06:45 | 09.12.2017прегледи 13895 коментарикоментари 0


EconomyNews.bg

Нито една европейска страна не фигурира в черния списък на данъчните убежища, приет от финансовите министри на ЕС. В същото време Малта и Холандия се оказаха в центъра на поредните разкрития, наречени този път Paradise Papers. Брюксел също така не дефинира какви санкции ще бъдат приложени спрямо изброените 17 юрисдикции извън ЕС, за които се оценява, че не сътрудничат по данъчни въпроси и попадат в т.нар. „черен списък”.

Защо обаче нито една страна членка не фигурира в него, най-вече Люксембург, Холандия, Малта и Ирландия? Вече се чуват гласове в Европарламента, че списъкът не трябва да включва само трети страни.

Преди Европейският съюз да обяви „черния списък”, неправителствената организация Oxfam публикува свой, двойно по-голям, в който фигурират няколко европейски държави, сред които Македония, Албания, Швейцария, Босна и Херцеговина, Черна гора, Сърбия.

Вижте двата списъка.

zoom_ssszoom_sss

Повечето от териториите са малко известни острови, но по-голямата част от тях са бивши и настоящи английски или френски владения, с някои изключения като Кюрасао - бивша колония на Кралство Нидерландия. Прави впечатление, че само шест са съвпаденията между двата списъка, както и вече споменатия факт, че в „черния списък” на ЕС няма нито една европейска държава.

Какви санкции ще бъдат наложени на изброените от ЕС юрисдикции, определени като данъчни убежища, ще се решава през следващите седмици. Засега най-лошото, което може да им се случи е лишаването им от европейска финансова подкрепа.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg