EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Гърция: Оставка, нов министър & реакции

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Гърция: Оставка, нов министър & реакции

mail07:15 | 07.07.2015прегледи 3009 коментарикоментари 0


Европейската централна банка (ЕЦБ) ще продължи в досегашните обеми спешното финансиране на търговските банки на Гърция в рамките на програмата за спешна ликвидна помощ (ЕLA) съобщи банката, цитирана от Франс прес.
ЕЦБ отпуска кредити на гръцките централни банки по програмата ELA със залог гръцки държавни облигации.
По данни към края на юни, обемът на кредитиране на гръцките банки от ЕЦБ по програмата ELA е достигнал около 90 милиарда евро.Властите в Гърция ще удължат срока за спиране на банките най-малко с още няколко дни. 
По-рано стана ясно, че банките в Гърция ще останат затворени още два дни от седмицата, съобщи председателят на банковата асоциация на страната, цитирана от "Ройтерс".
Във вторник и сряда се запазва и лимитът за теглене до 60 евро на ден от банкомат с карти на гръцки банки.

Международният валутен фонд (МВФ) е готов да помогне на Гърция, ако поискат това от него, заяви управляващата директорка на фонда Кристин Лагард, цитирана от световните агенции. В кратко комюнике Лагард отбелязва, че МВФ следи отблизо ситуацията и има готовност да помогне на Гърция, ако към него бъде отправена такава молба. Тя допълва, че финансовата институция "приема за сведение" резултатите от вчерашния референдум.

Евклидис Цакалотос, който бе ръководител на гръцкия екип за преговори с кредиторите, днес бе назначен за нов финансов министър на Гърция на мястото на подалия оставка Янис Варуфакис. Това съобщи днес гръцката телевизия Скай, цитирана от ТАСС. Назначаването на Цакалотос бе обявено след края на продължилото почти седем часа заседание в президентския дворец на лидерите на представените в парламента политически партии. Според информация на телевизия Скай участниците в заседанието в момента подготвят съвместно изявление. Очаква се след това Цакалотос да положи клетва като министър на финансите.

Новините по-рано

Гръцкият финансов министър Янис Варуфакис подаде оставка, съобщават гръцките електронни издания, като се позовават на източници от правителството. Варуфакис е връчил оставката си на премиера Алексис Ципрас.

Смята се, че оттеглянето му се дължи на силния натиск, на който е бил подложен от политическите си противници да постигне по-благоприятни условия на преговорите с кредиторите по погасяването на гръцкия дълг, а също на острите публикации и лични нападки срещу него и съпругата му, които според медиите са прелели чашата.
След като пусна новината в туитър, Варуфакис коментира в блога си:

След като станаха известни резултатите от референдума, аз научих за определени предпочитания на някои от участниците в Еврогрупата и определени "партньори" за моето ... отсъствие от техните срещи. Тази идея бе оценена и от премиера като възможност за улесняване на постигането на споразумение. Поради това днес аз напускам министерството на финансите.

Резултатите от референдума в Гърция откриват за правителството път към споразумение с международните кредитори, заяви снощи гръцкият министър на финансите Янис Варуфакис, съобщиха ТАСС и Ройтерс. "Ултиматумът /от заседанието на Еврогрупата/ от 25 юни народът върна /като бумеранг/ на онези, които го изпратиха", заяви Варуфакис, добавяйки, че "не"-то на референдума представлява оръжие, с помощта на което правителството ще протегне ръка за сътрудничество със своите партньори с цел постигане на взаимно разбирателство. Министърът заяви, че Атина ще води позитивни преговори с Европейската централна банка и с Европейската комисия и изрази увереност, че от понеделник "Европа ще започне да лекува своите рани, нашите рани". "Днешното "не" е едно голямо "да" за демократична Европа", добави Варуфакис.

Реакцията на пазарите

Еврото падна днес, докато йената напредваше след гръцкия вот отхвърлил спасителния пакет, което задълбочи финансовата криза и може да затрудни Европа ако кредиторите откажат нови помощи, съобщи финансовият портал на БНР. Единната валута слезе до шест седмично дъно срещу йената на 133.70, но след това при волатилна търговия възвърна част от загубите и се котира на 135.15. Евро/долар приближи дъното от миналата седмица на 1.0955, но след нива от 1.0969 започна да расте и сутринта беше на 1.1040.

Резултатът от референдума в Гърция направи излизането на страната от еврозоната най-вероятния сценарий от преговорите. Изумените европейски лидери свикаха извънредна среща на върха във вторник на която ще обсъждат следващите си действия.

ЕЦБ, която днес ще проведе телефонна конференция, вероятно ще продължи спасителното финансиране за гръцките банки при сегашните ограничени нива. Централната банка вероятно ще остави вратата отворена докато няма повече яснота от политическите лидери.

Отрицателният вот провокира търсене на сигурност като основния печеливш беше японската йена. Долар/йена слезе до 121.70. Японски официални лица се ангажираха да следя внимателно финансовите пазари и да предотвратят волатилност.

Друга сигурна валута, швейцарския франк, също поскъпна. Швейцарската национална банка, която наскоро интервенира, за да спре растежа на франка, предупреди, че ще се бори срещу всяко стремглаво поскъпване на валутата. Еврото първоначално падна до 1.0320 франка, но възвърна позиции и е на 1.0417. Заплахата за интервенция може би помага засега и на еврото да задържа позиции на валутните пазари.

Австралийският и новозеландският долар паднаха. Първата валута удари шест годишно дъно от 0.7452 срещу зелените пари, докато втората слезе на пет годишно дъно от 0.6645.

Застрашена ли е финансовата стабилност на Европа?

Резултатът от неделния референдум в Гърция, на който по-голямата част от гражданите гласуваха против условията за споразумение, поставени от кредиторите по дълга на страната, може да застраши финансовата стабилност в Европа. Тази гледна точка се съдържа в публикация в американския вестник New York Times, цитирана от БГНЕС.

"В неделя гърците дадоха зашеметяващ отпор на европейските лидери, в резултат на историческо гласуване те решително отхвърлиха условията на споразумението, което предлагаха кредиторите, това може да стане причина за преразглеждане на мястото на Гърция в Европейския съюз, както и да подкопае финансовата стабилност на Европа", се посочва в публикацията.

Според изданието, в светлината на резултата от референдума, "се запазва вероятността кредиторите да си отидат, оставяйки Гърция пред заплахата от фалит, финансов крах и изключване от еврозоната, а в най-лошия случай - и от ЕС". Освен това, както се отбелязва, сега "залогът е повече от самото членство на Гърция в Европейския съюз, експертите изразяваха най-различни версии за това, какво означават резултатите от гласуването за бъдещето на еврото и за световните финансови пазари". Вестникът в тази връзка констатира, че в понеделник сутринта азиатските пазари откриха с понижение на котировките.

 


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg