EUR 1.9558
USD 1.6133
CHF 1.8160
GBP 2.1976
CNY 2.4915
you tube
mobile version

Германия: +8,5% ръст на БВП

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Германия: +8,5% ръст на БВП

mail16:01 | 25.11.2020прегледи 822 коментарикоментари 0


Брутният вътрешен продукт на Германия се е увеличил с рекордните 8,5% през третото тримесечие на 2020 година, когато най-голямата европейска икономика частично се възстанови от срива, предизвикан от коронавирусната пандемия, предаде Ройтерс.

Данните са преразгледани към повишение спрямо първоначалната оценка за растеж с 8,2% през месеците юли-септември, уточнява националната статистическа служба.

През второто тримесечие германската икономика се сви с безпрецедентните 9,8%.

Как германският бизнес възприема дистанционната работа

Германските компании практически не са срещнали никакви проблеми при преминаването на дистанционна работа. Това е ключовият резултат от проучване на германския институт Ифо (Ifo) сред 1188 мениджъри и мениджъри по персонала, проведено в сътрудничество с Мърсър промерит (Mercer Promerit) и инициативата "Жени в надзорните съвети", съобщи вчера мюнхенският институт за икономически проучвания.

От анкетираните компании 84 процента са отговорили, че преминаването към дистанционна работа не е било трудно за тях.

Ако е имало трудности, то те са произтекли от несъблюдаване на техническите изисквания (55 процента) или по-точно липсата на достатъчно бърз интернет (40 процента). Сред другите проблеми, които анкетираните изтъкват, са трудната комуникация между служителите (54 процента), липсата на координация (40 процента), трудности при балансирането на работните задачи, семейния живот и грижата за децата (40 процента), както и по-голямото напрежение и стреса върху персонала (30 процента). Липсата на мотивация (19 процента), недостатъчно способности и знания в областта на информационните технологии (18 процента) са изиграли второстепенна роля.

Докато 44 процента от мениджърите не са отчели влошаване на резултатите при работата на работещите от вкъщи, то за 37 процента резултатите са се влошили дори сред компаниите, които са отговорили, че не са имали трудности при преминаването към дистанционна работа. Само за 18 процента резултатите при работата от вкъщи са били по-добри. Сравнявайки дистанционната работа с физическото присъствие на служителите в офисите, 59 процента са заявили, че сътрудничеството е пострадало, за 34 процента не е имало промяна, а за едва 7 процента резултатите са били по-добри.

Дори преди кризата делът на жените, работещи от вкъщи (12 процента), е бил по-висок от този при мъжете (10 процента). Делът на работещите дистанционно и при двата пола е нараснал по време на пандемията - до 30 процента сред жените и 26 процента от мъжете.

По-голямата част от анкетираните компании (78 процента) са посочили, че не е имало разлика между мъже и жени при начина, по който проблемите с дистанционната работа са засегнали служителите.

Въпреки това виждаме голяма разлика в тази оценка: жените мениджъри са отговаряли по-често от мъжете мениджъри, че нежният пол е бил засегнат отрицателно, отбеляза Андреас Пейхл, директор на Центъра за макроикономика и проучвания в Ифо, който е и един от авторите на доклада.

На общ въпрос за многобройните влияния на пандемията, 42 процента от мениджърите и мениджърите на персонала са отговорили, че жените са били по-тежко засегнати.

Въпреки всичко 67 процента от компаниите, участвали в проучването на Ифо, се надяват да прилагат дистанционната работа в по-дългосрочен план, само 32 процента не очакват промяна, а 1 процент предвиждат по-малко дистанционна работа.

Делът на компаниите със служители, които работят редовно от вкъщи, е нараснал по време на кризата с коронавируса от 51 до 76 процента. От тези 51 процента, 18 процента от работната сила е работила от вкъщи и преди кризата, докато сега те са 42 процента. Времето, което хората средно са прекарали в работа от вкъщи се е увеличило от 33 до 60 процента, сочи проучването на Ифо.


Тагове: Германия, БВП
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg