EUR 1.9558
USD 1.7730
CHF 1.7891
GBP 2.2097
CNY 2.5089
you tube
mobile version

Германия: Подобрение на икономическите нагласи

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Германия: Подобрение на икономическите нагласи

mail10:35 | 25.01.2019прегледи 552 коментарикоментари 0


Индексът на базирания в Мюнхен изследователски институт Zew, измерващ бъдещите икономически очаквания в Германия за следващите шест месеца, се повиши през януари до 4-месечен връх от -15.0 пункта спрямо -17.5 пункта през декември, показва проучване на центъра за европейски икономически изследвания Zew, цитирано от Investing. 

Това представлява подобрение на индекса за втори пореден месец, след като през ноември достигна дъно от -24.1 пункта. 

В същото време индексът, определящ оценките на инвеститорите за текущите условия в Германия, се понижи през януари с 17.7 пункта до 27.6 пункта, достигайки най-ниско ниво от януари 2015 година, докато прогнозите бяха за понижение до 43 пункта. 

"Икономическите нагласи в Германия не са се влошили допълнително, предвид големия брой глобални икономически рискове", коментира президентът на ZEW професор Ахим Вамбах, визирайки рисковете, свързани с по-слабия растеж на нововъзникващите пазари, търговските спорове в резултат на политиката на президента на САЩ Доналд Тръмп и възможността Великобритания да напусне в края на март ЕС без сделка между двете страни.

"Експертите от финансовия пазар вече значително намалиха очакванията си за икономически растеж през последните няколко месеца. Потенциално негативни фактори като отхвърлянето на Брекзит споразумението от Британската Камара на общините и относително слабия растеж в Китай през последното тримесечие на 2018 година вече бяха очаквания", каза още Вамбах. 

Наскоро данни на Destatis показаха, че икономиката на Германия е нараснала с едва 1.5% през 2018 година, отбелязвайки най-слабата експанзия от пет години насам и забавяне, след растеж с 2.2% през 2017 година, като водещата европейска икономика беше засегната негативно от търговското напрежение между САЩ и Китай./Инфосток


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg