EUR 1.9558
USD 1.6893
CHF 1.6953
GBP 2.2256
CNY 2.6094
you tube
mobile version

В Трън няма уран

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

В Трън няма уран

mail06:40 | 21.03.2017прегледи 676 коментарикоментари 0


„Понастоящем в района на гр. Трън няма находища с регистрирани запаси на уран.“ – това гласи официалният отговор на Министерство на енергетиката на въпрос на Българска минно-геоложка камара (БМГК) за информация наличие на уран в запасите на находищата в района на град Трън.

„Достоверността на посочения факт и източникът на информация са гаранция за неговата истинност. С неговото оповестяване става пределно ясно, че една от многото манипулативни тези на противниците на проекта – Инициативен комитет „Сдружение Трън“ – е разбита окончателно.“ – заяви инж. Иван Андреев, изпълнителен директор на БМГК.

„Досега само учениците в прогимназиалните класове знаеха, че мина „Злата“ е била винаги само и единствено златна мина. Сега всеки един трънчанин или загрижен за опазването на природата и здравето на хората гражданин трябва да е убеден, че щом като мината е била златна, щом като бъдещата концесия е за злато, то инвеститорът ще добива само и единствено злато.“ – посочи още той. „Всякакви спекулации по темата „уран в Трън“ вече ще са безпочвени. БМГК ще положи усилия, за да разбие и другите митове тиражирани през социални медии и сред местното население от противниците на проекта.“

Заетост в Трън – настояще и перспективи

Всеки значим рудодобивен проект се дели на три основни етапа  – проучване, строителство на рудниците и експлоатация. Във всеки един етап той създава три типа заетост – пряка (служителите на дружеството), непряка (служители на доставчици на продукти и услуги) и предизвикана (служители на бизнеси, които възникват благодарение на това, че първите две групи харчат доходите си).  

Съгласно предварителните разчети за инвестиции, очаквани приходи и структура на разходите общият брой на заетите на местно и национално ниво, в резултат от реализацията на проекта, ще нараства от 438 души по време на проучването (4 г.), през 719 по време на строителството, до 777 души по време на експлоатацията (минимум 23 г.). Това показва социално-икономическо изследване, направено от „Денкщат България“ по поръчка на „Евромакс Сървисис“ ЕООД – компанията-инвеститор в проекта за златодобив в Трън. Това ще са ново разкрити работни места, в допълнение към вече съществуващите.

Търсене на работна ръка на местно ниво

От първите години на интензивни проучвания проектът ще създаде 309 нови работни места в община Трън, в която днес в частния сектор работят средно 188 човека годишно. Тези числа ще нараснат значително в периода на строителство, когато ще бъде достигнат пик на заетост с 562 души на местно ниво. Именно през този период се реализират най-големите инвестиции, които са причината за значително по-високата икономическа активност. По време на най-дългия етап от проекта – експлоатацията, той ще осигурява 521 работни места в икономиката на община Трън в дългосрочен план (минимум 23 години), 217 от които ще бъдат служители на „Евромакс Сървисиз“ ЕООД. Заплащането на последните ще бъде около 4 пъти по-високо от настоящата средна работна заплата в частния сектор в община Трън и ще допринесе за много висок ръст на доходите.

Наличният човешки ресурс в община Трън трудно ще задоволи нуждите на проекта като брой и квалификация на кадрите. Ще се създаде значително увеличение в търсенето на работна ръка, което е предпоставка за позитивна промяна в миграционните процеси в общината и реални шансове за обръщане на дългосрочната тенденция на бързо намаляване на населението.

Общата продължителност на проекта, изчислена по наличните запаси до момента, е над 30 години. На територията на община Трън няма друг подобен инвеститор с дългосрочна и устойчива програма за развитие, в която да са включени трите основни компонента на устойчивото развитие, според Европейската комисия – икономическа, екологична и социална отговорност.

Ефект на национално ниво

Проектът за златодобив в Трън ще доведе и до ефекти на национално ниво по отношение на заетостта. През трите етапа на развитието си, той ще генерира съответно 129, 157 и 256 нови работни места във фирми-подизпълнители и в предизвикан бизнес.

Изхождайки от инвестиционното намерение, репутацията и опита на инвеститора, натрупани в своята над 50-годишна история, открития и отговорен диалог с местната общност, националните и местни институции и стремежа му към реализация на един модерен, съобразен с местните очаквания екологосъобразния добив води до естественото заключение, че проекта за златодобив в Трън ще носи ползи за всички свои заинтересовани страни, ще прилага най-модерни мерки за опазване на природата и ще превърне община Трън в привлекателно място за живот и бизнес.

Инвеститор на проекта е „Евромакс Сървисис“ ЕООД, дружество от групата на „Асарел-Медет“ АД.


Тагове: Трън, уран
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg