EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

В бой над Сирия невидимият F-22 Raptor

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

В бой над Сирия невидимият F-22 Raptor

mail09:05 | 24.09.2014прегледи 2064 коментарикоментари 0


При въздушните удари срещу джихадистите в Сирия за първи път в бой е използван невидимият за радарите изтребител бомбардировач F-22 "Raptor", най-модерният военен самолет в американския въздушен арсенал, съобщи представител на Пентагона, цитиран от Франс прес.
Благодарение на това, че почти не може да бъде проследен от радарите, F-22 може да атакува, без да бъде засечен, и във вторник той хвърли муниции, насочвани с GPS, уточни на брифинг с журналисти в Пентагона генерал Уилям Мейвил, директор за операциите в Съвета на началник-щабовете на американските въоръжени сили.

F-22 Raptor (Хищник) е американски изтребител, пето поколение, за завоюване на въздушно превъзходство, който  ще замести сега използваният F-15.

F-22 е оборудван с най-модерни стелт-технологии. Освен като изтребител, самолетът може да се употребява и за бомбардировки, радиоелектронна борба и разузнаване. Благодарение на всички нововъведения в оборудването Raptor може да служи като малък АУАКС.

Той се произвежда от Lockheed Martin Aeronautics Boeing Defense, Space & Security, но е разработен от Lockheed Martin .

Цената на една машина е $150 млн. През последните десетина години са произведени 8 тестови и 187 оперативни самолета. Те всичките са в арсенала на Пентагона, като не могат да бъдат продавани на други армии. Цялата програма F 22 струва на САЩ $ 67 млрд. и тя приключи през 2011 година.

През октомври 2013 година в Комсомолск-на-Амур във въздуха бе вдигнат пети поред опитен образец на руския изтребител от пето поколение, съобщи компанията създател „Сухой”. Според конструкторите по скорост на полета и свръхманевреност, самолетът превъзхождал F-22 Raptor. Серийното производство на бойната машина обаче ще започне в 2015 година. Критиците на руската машина отбелязват, че тя е остаряла версия на F-22.

Нова серия от въздушни удари по обекти на джихадистите от "Ислямска държава" в Сирия бяха нанесени тази нощ от военновъздушните сили на международната коалиция, предаде ИТАР-ТАСС. Цел са били околностите на един от най-големите сирийски градове Алепо.

На среща с лидерите на страните от международната коалиция американският президент Барак Обама заяви, че безпрецедентните усилия на коалицията показват, че светът се е обединил в битката с ислямистите от "Ислямска държава".

Битката срещу джихадистите от групировката "Ислямска държава" ще продължи с години, заяви пред Би Би Си говорителят на Пентагона контраадмирал Джон Кърби:

Ние знаем, че това ще бъде сложно, ще изисква сериозни усилия от всички участници. Смятаме, че ще продължи години. Не мога да определя точно колко, но не е нещо, с което може да приключим в рамките на дни, седмици или месеци. Това е сериозна заплаха – заплаха срещу нашите интереси, срещу интересите на живеещите в региона и както вече видяхме, заплаха за народите на Ирак и Сирия.

Контраадмирал Кърби каза още, че ръководените от Съединените щати удари срещу "Ислямска държава" в Сирия са били успешни и са довели до намаляване на боеспособността на групировката.

Франция също се включва в ударите срещу групировката.

Същевременно посолствата на страните, участващи в коалицията, бяха заплашени с терористични атаки от нова екстремистка групировка в Египет, наричаща себе си "Воини на халифата в Египет".

Координаторът на ЕС по въпросите на тероризма Жил Де Кирхов обяви, че има увеличение в броя на европейските граждани, заминали да се бият в Ирак и Сирия на страната на джихадистите. По последни данни те са около 3 хиляди от 11 държави.

Увеличаване на помощта за засегнатите от конфликта в Сирия държави обеща ЕС. Средствата са за хуманитарна помощ и финансиране на проекти за развитие в Сирия и съседните страни, приели на своя територия бежанци.


Тагове: Рапопорт, САЩ
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 3883