EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Всеки пети българин работи на Великден

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Всеки пети българин работи на Великден

mail07:50 | 21.04.2014прегледи 1082 коментарикоментари 0


Всеки пети българин работи по празниците, показват икономически анализи, цитирани от Нова тв. Но това е доста по-ниско от средното за ЕС. Унас се постига средно отработени часове - 1700 часа годишно, което е около 50% сравнено с ЕС. При населението между 15 и 64 г. има едва 59% заетост. В Европа тя е 64%, а в страни като Холандия - 75%. В празничните дни секторите, които продължават да работят са земеделие, хотелиерство и строителство.
За Великден гръцкият туризъм ще спечели от българските туристи толкова, колкото и българският. Това каза за предаването "12+3" по "Хоризонт" Румен Драганов от Института за анализи и оценки в туризма.Общо взето гръцкият туризъм ще спечели приблизително толкова, колкото и българският туризъм, ако говорим в абсолютни числа, тъй като това, което се очаква да се похарчи в България, ще бъде в рамките на около 70 милиона лева, а това, което ще се похарчи в чужбина, ще бъде около 60 милиона. Това не е само Гърция, разбира се, тук се включва и Западна Европа и други страни, но като цяло, ако трябва да правим баланс, трябва да кажем, че изтичат изключително много средства от българи в чужбина за туристически пътувания.Румънски туристи са направили много резервации в български хотели в Албена и Златни пясъци. Очаква се около 15 000 резервации по Черноморието да бъдат реализирани от чуждестранни туристи този Великден, допълни Драганов.

В последните години се забелязва, че българите планират по-точно почивките си. Фирмите, които плащат добри заплати, имат и точен график на отпуските. Това позволява на служителите да планират по-рано своята почивка, допълни Драганов. Великденската почивката у нас, в тридневен пакет, струва средно между 250 и 260 лева. В Гърция цената е 550 - 560 лева при съпоставими условия. В ЕС средната цена е около 660 лева, допълни Драганов. Докато ние сега очакваме около 280 000 българи около Великден, по майските празници специално ще бъдат около 340 000, но се запазва тенденцията да се търсят тридневни пакети.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg