EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Виолина Маринова напусна БСК & отговор

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Виолина Маринова напусна БСК & отговор

mail06:35 | 21.10.2014прегледи 1669 коментарикоментари 0


Във връзка с анонсираното миналата седмица искане на синдикатите и сдруженията на работодателите за оставката на УС на БНБ и на главния гуверньор Иван Искров поради несъгласието им с действията на банковия регулатор във връзка с разпродажбата на кредити на ТБ „Виктория“ - част от групата на Корпоративна търговска банка (КТБ), главният изпълнителен директор на Банка ДСК Виолина Маринова заяви намерението си да подаде оставка като член на УС на Българската стопанска камара (БСК). Това съобщи банката. Причината за това е несъгласието на Виолина Маринова с изразената позиция на БСК - една от съсловните организации подписали искането. Според Виолина Маринова позицията на БСК крие сериозен риск от разклащане на устоите на българската банкова система. Като ръководител на най-старата и една от най-уважаваните банкова институция в страната и като професионалист, чиято първа и най-важна задача винаги е била запазване на устойчивостта и авторитета на националната банкови система, Виолина Маринова не приема искане, което би довело до дестабилизация на банковата система и допълнително усложняване на нелеката обстановка в страната. "По тази причина в последните месеци на усложнена обстановка около ситуацията с КТБ и на разразили се спекулации по въпроса, отговорната позиция на г-жа Маринова беше да се въздържа от публични изявления и коментари, които биха довели до подронване на авторитета както на институцията, която представлява, така и на банковата система, за чиято устойчивост е работила през цялата си професионална кариера. ", се отбелязва в съобщението. Като ръководител на най-голямата банка в България и доказан професионалист с 40-годишен опит в банковата сфера Маринова заявява: „Не мога да позволя нито моето име, нито авторитета на Банка ДСК да бъда свързани с опити за нагнетяването на напрежението в банковата сфера. По тази причина подавам оставка като член на управителния съвет на Българска стопанска камара.“

Ето какво се казва в изявление на БСК по повод оттеглянето на Виолина Маринова : "Българската стопанска камара месеци наред прави целенасочени опити да възстанови доверието в банковата система, като предлага решения за спасяването на банковата група КТБ. Заедно с останалите работодателски и синдикални организации, БСК създаде Експертен консултативен съвет, който да даде решения за възстановяване на доверието в банковата система.

 

Направени бяха множество опити за диалог с БНБ по въпросите за състоянието на КТБ, включително и на експертно ниво. За съжаление, до момента е налице бойкот на опитите за намиране на общо решение, което да е в полза на гражданите, бизнеса и в защита на финансовата стабилност на страната ни.

 

БСК отчита огромната роля на г-жа Маринова за развитието на банковия сектор у нас и признава с респект професионалната експертиза, личната й компетентност, включително и като успешен мениджър. Приемаме личните и професионални аргументи на г-жа Виолина Маринова да се оттегли от управлението на камарата и изразяваме съжаление, че с нея ни разделя въпрос, по който постигнаха обединение всички национални синдикални и работодателски организации.

 

Екипът и ръководството на БСК изразяват увереност, че въпреки различията по управлението на банковата система, г-жа Маринова ще остане партньор на работодателската организация в интерес на предприемачите и трайните решения за просперитета на обществото ни."

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg