EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Вето върху текстове за земеделски земи

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Вето върху текстове за земеделски земи

mail11:40 | 30.03.2015прегледи 721 коментарикоментари 0


Президентът Росен Плевнелиев на 11 април 2014 г. е наложил вето върху текстовете, с които бяха въведени ограничения за купуване на земеделски земи, припомнят от прессекретариата на президента.
Поводът е получено от ЕК писмо, с което се изисква информация относно промени в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи, приети от 42-то Народно събрание.
С връщането на закона за ново обсъждане държавният глава е призовал народните представители да преосмислят приетите законови текстове, защото счита, че противоречат на конституцията на България и на правото на ЕС. Още тогава президентът е обърнал внимание, че въвеждането на ограничения няма да създаде предпоставки за развитие на селското стопанство и да доведе до подпомагане на земеделските производители, се посочва в съобщението.
В мотивите си до 42-то НС държавният глава е посочил, че приетите разпоредби представляват по същество едностранно ограничение на две от свободите във вътрешния пазар - правото на установяване и свободното движение на капитали в ЕС.
Неспазването на общностното законодателство няма да подобри положението на българските граждани, собственици на земеделски земи. Законовите ограничения не повишават цената на земята и няма да направят собствениците й по-богати. Тогава държавният глава е предупредил, че вместо заявеното намерение чрез промените да бъдат подпомогнати българските граждани, е възможно налагането на санкции за неспазване на правото на ЕС, отбелязват от прессекретариата.
В мотивите си президентът е обърнал внимание, че приетите промени в противоречие с конституцията въвеждат забрана за българските граждани да си купят земеделска земя, ако не са пребивавали пет години на територията на страната. Тази забрана ограничава близо два милиона български граждани зад граница. Тогава 42-то НС не се е съобразило с аргументите на президента и прие повторно законовите текстове, припомнят от прессекретариата на държавния глава.

България трябва да направи и проверка за свързаност на лицата, участвали във всички замени на горски територии, които са предмет на решение на ЕК от 5 септември 2014 г. относно Схема за държавна помощ, приведена в действие от Република България при замените на горска земя. Тези препоръки отправи Европейската комисия по време на видеоконферентен разговор между Министерство на земеделието и храните и представители на Главна дирекция „Конкуренция“. Министерството инициира разговора, за да запознае Комисията с действията на страната ни по отношение на процедурата за възстановяване на неправомерна държавна помощ.
Коментарите на Брюксел са в следствие на подадена жалба до Комисията срещу „прилагането от българското правителство на мерки за възстановяване на държавна помощ, несъвместима с вътрешния пазар“. В сигнала са изложени доводи и са представени документи, че част от собствениците, които попадат в списъка за de minimis (до 200 000 евро), участват и в други юридически лица, страни по сделки за замени, предмет на решението на ЕК. Списъкът от 1185 имота е съгласуван от Главна дирекция „Конкуренция“ още през октомври 2014 г., след което е обявена обществената поръчка за избор на правоспособен независим оценител и/или оценителски екип, регистрирани по Закона за независимите оценители, които да извършат оценка на поземлени имоти в горски територии.

Процедурата бе прекратена през месец януари 2015 година, тъй като оценителите, представени от единствения участник, са участвали при даване на становища за целесъобразност и приемане на оценки за замените, обект на обществената поръчка. Освен това участникът не отговаря и на изискванията поставени от възложителя. На 20 март 2015 година Министерството стартирана нова процедура за избор на оценители, за която техническата спецификация е преработена, за да се изключи възможност за извършване на оценки от лица, участвали на някакъв етап в процеса на извършване на замените.
С оглед на препоръките от ЕК България ще се съобрази с отправените коментари и ще направи проверка за свързаност на лицата, участвали във всички замени на горски територии.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg