EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Бюджет 2011 приет на първо четене

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Бюджет 2011 приет на първо четене

mail15:45 | 11.11.2010прегледи 9112 коментарикоментари 0


Депутатите приеха на първо четене бюджета за 2011 г., като гласуваха 202 депутати, от които 130 гласуваха „за”, 58 „против” и 14 „въздържал се”. Проектобюджетът подкрепиха ГЕРБ и "Атака". Против гласуваха от "Коалиция за България" и ДПС, а от "Синята коалиция" се въздържаха.  „Гордея се с този бюджет”, каза в кулоарите на Народното събрание министърът на финансите Симеон Дянков  след гласуването.
Актуализацията на бюджет 2011 става все по-реална и тя ще бъде съпроводена с увеличение на данъчната тежест. За това предупреди pо време на дебатите за бюджета за следващата година Алиосман Имамов /ДПС/ при обсъждането на проекта в пленарната зала. От движението разкритикуваха липсата на ясно дефинирани фискални приоритети, предаде БТА. Бюджет 2011, каза Имамов, пропуска историческия си шанс да бъде бюджет на възстановяването и реформите. Резките движения в него са избегнати. Това е бюджет на спокойствието през изборната 2011 г., добави той.
Имамов определи целите като произволно формулирани. Липсва адекватност на посочените цели с необходимите антициклични мерки, които задължително трябва да се прилагат, отбеляза той.
Според ДПС истинската цел е свиването на баланса в рамките на трипроцентов дефицит. По думите на депутата тази фискална цел се абсолютизира, като се пренебрегва, например, активизирането на скритото потребление. "Опитвате се да получите повече мляко, отколкото дава кравата", обърна се Имамов към мнозинството.
Според проекта догодина трябва да се очаква изход от кризата, но заложените темпове на растеж са неизпълними, казаха от ДПС. Не са елиминирани опасностите да останем в дупката за по-продължително време, посочи Алиосман Имамов. Бюджетният дефицит ще бъде по-голям от планирания от 2,5 процента, обясни той. Според него дефицитът не може да играе ролята на буфер срещу вътрешни или външни финансови шокове и не трябва да е по-голям от 1-1,5 процента от БВП.
ДПС няма да подкрепи предложения, които не са насочени към реформи в критичните бюджетни системи, не стимулират активността, които увеличават дефицита и данъчната тежест, водят до лобистко преразпределение на средства между отделните
системи, и предложения, които не подобряват финансовото състояние на общините, декларира Имамов. В същото време движението ще гласува "за" всички добри предложения, водещи до по-добри финансови показатели, и очаква ясни и категорични знаци в тази посока.

На други принципи и премахване на плоския данък в бюджет 2011 г. залагат от Атака.
Ако "Атака" управляваше, щеше да предложи съвсем друг бюджет и щеше да премахне плоския данък. Това заяви Павел Шопов от "Атака" в дебатите по приемането на държавния бюджет за 2011 година.
Шопов посочи, че ако "Атака" правеше бюджета, той щеше да има други параметри и принципи. Щяхме да направим всичко възможно да съберем парите от приватизираните държавни предприятия. По думите му има около 600-700 млн. лева, които са изискуеми. С една система от законови и съдебни мерки тези активи могат да
бъдат върнати в държавата, каза Шопов и добави, че трябва да се преразгледат замените, да се отнемат лицензите на енергоразпределителните дружества, които нарушават интересите на държавата.
Могат да се съберат повече пари и от държавните имоти, които са останали. В това отношение няма правилна политика, посочи Шопов. "Атака" би закрила и две трети от държавните агенции, а на останалите ще бъдат дадени по-малко пари, каза той. Шопов
посочи като пример за агенция, която "не върши никаква работа", Комисията за защита от дискриминация. Той посочи, че биха намалили парите за омбудсмана, както и средствата на БНТ с пет-шест милиона лева - парите за новините на турски език.
Повече пари щяхме да отделим за образованието, за БАН, за инфраструктурни проекти. Българските служби трябва да получат също повече, добави Шопов и посочи, че те биха отделили повече средства за ДАНС. Той каза, че трябва да се отделят повече пари
и за АЕЦ "Белене", защото без него "ще се върнем във времето отпреди комунизма".
Павел Шопов заяви, че този бюджет е по-добър от предишните, защото в условията на икономическа криза намалява дефицита, безработицата и позволява подобрение на параметрите на брутния вътрешен продукт и на платежния баланс. Като слабост
представителят на "Атака" определи, че бюджетът е много монетарен и рестриктивен. Той се изготвя под диктовката на МВФ, което намалява нашата самостоятелност, посочи Шопов и добави, че въпреки тези слабости, "Атака" ще подкрепи бюджета.

„Синята коалиция” на свой ред се разграничи от ГЕРБ. По време на дискусията по проекта за държавния бюджет за 2011 година съпредседателят на коалицията Мартин Димитров заяви, че „дистанцията между "Синята коалиция" и ГЕРБ ще става все по-голяма, защото ние стоим на ясни десни демократични позиции, а вие за съжаление в последно време ярко тръгнахте наляво”.
Затова няма как да не сме ваша дясна алтернатива, обърна се той към управляващите и декларира, че от "Синята коалиция" ще гласуват "въздържал се" при първото четене на проектобюджета, "За съжаление голяма част от икономическите мерки, които управляващите провеждат, включително идеите за национализация, води до лява политика в правителството, затова се отдалечаваме все повече", коментира Мартин Димитров. Явно няма да видим реформите, заради които в началото подкрепяхме това правителство, каза той и посочи, че когато се правят лява политика и леви мерки, сините не могат да застанат зад тях.
Къде отиде идеята за намаляване на административните разходи, никаква решителна стъпка не е направена, каза Димитров.Според него не е вярно, че няма пари, тъй като разходната част е с близо 6 милиарда лева повече в сравнение с 2007 г., преди кризата. Само половината от тези пари са за социални плащания, а другите просто се харчат повече, коментира той.
Премиерът каза, че до две-три години ще имаме европейски доходи, но, напротив, България все повече се отдалечава от европейските доходи, заяви Мартин Димитров. Той попита защо се повишава осигурителната тежест и предупреди управляващите, че няма да видят нищо добро от това, както и от вдигането на ДДС върху туризма. Само четири страни в ЕС все още не могат да изплуват от кризата и България е една от тях, заяви Димитров. Той смята, че буферите или резервите в този бюджет са крайно ограничени. Съпредседателят на "Синята коалиция" предупреди, че съществува опасност през 2011 г. да има много по-голям дефицит от предвидения. Ясната политика спестява пари, посочи Мартин Димитров. Той каза, че правителството на ОДС е правило реформи и затова е имало пари във времето на по-тежка от сегашната криза да увеличава пенсиите, да стабилизира икономиката и да въведе валутния борд.


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg