EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Български изобретения със световна премиера

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Български изобретения със световна премиера

mail10:10 | 22.05.2015прегледи 2217 коментарикоментари 0


Иновативният стартъп Novalogy, наскоро получил финансиране от българския акселератор “Eleven”, беше специално селектиран да представи своето изобретение на Световния конгрес за преносими устройства от ново поколение (Wearable World Congress 2015), което се проведе на 19 и 20 май в Сан Франциско. AYO е комбинация от портативни смарт очила с вградена светлинна технология – напълно безопасна за очите – и интуитивно мобилно приложение, което се напасва с профила и начина на живот на своя потребител. Носейки смарт очилата, само за 20 минути на ден, потребителите могат да усетят повишаване на енергиятa и балансирано хормонално ниво чрез иновативното използване на специална синя светлина. Хората, които пътуват често най-накрая ще победят джет лега, без значение в кой часови пояс пътуват. Мобилното приложение измерва и проследява нивата на енергия и изчислява най-подходящото време и продължителност за ежедневните ни физически упражнения, време за хранене и за сън.
Потребителят създава профил в мобилното приложение и избира режим за ползване на очилата, който най-добре пасва на нуждите му в момента. Мобилното приложението има следните режими, които в последствие ще бъдат разширени: активно подобряване на съня; Повишаване на енергията; Борба с джет лега и улеснено приспособяване към нова часова зона. В зависимост от режимa, за който се използва, иновативното решение помага на потребителя, да приспособи биологичния си часовник към заобикалящата го среда бързо, ефективно и безопaсен.
Изобретението е базирано на дългогодишни изследвания в областта на хронобиологията (наука, изследваща човешкия циркаден ритъм и биологичен часовник) от световноизвестни университети като Харвард и Оксфорд, като към тях комбинира клинично доказаното благоприятно действие на светлинната терапия.

Българска телекомуникационна компания създаде първата достъпна система за автоматизация на дома. След седмица проектът заминава за Сингапур, с амбициите да покори най-голямото изложение за високи технологии в Азия, каза за БТА Димитър Димитров - изпълнителен директор на телекомуникационна компания в България, създала "She" - иновативна система за контрол на дома. Димитров обясни, че системата ще икономисва средства на потребителите за осветление и за отопление. Всичко това ще се постига със специални сензори. Според него системата ще се предлага на пазара в различни пакети в зависимост от нуждите и изискванията на потребителите. Така например ще може да избирате между оборудване само за сигурност, само за енергийна ефективност, само за контрол на осветлението и електроуредите, както и пълен пакет от всички услуги и продукти. Освен това хората не трябва да подменят своите електро уреди, за да се синхронизират със системата. Тя ще работи еднакво добре както със старите уреди, така и с последните модели, излезли на пазара. Всичко, от което се нуждае човек, за да използва тази система, e смарт телефон или таблет, допълни Димитров. И уточни, че идеята е срещу минимален абонамент в рамките на десетина лева на месец всеки човек да може да си инсталира системата у дома.
 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg