EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Българският пипер под заплаха от внос

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Българският пипер под заплаха от внос

mail13:30 | 02.09.2014прегледи 1025 коментарикоментари 0


Добивите от пипер тази есен ще са с около 20 на сто по-ниски. Това каза за БТА секретарят на Асоциация "Български пипер" Георги Василев. Реколтата понесе щети от неблагоприятните агроклиматични условия, обясни той. На места насажденията са били ударени от градушка, другаде са пострадали от болестта бактериоза.
Очаквам да приберем не повече от 2 - 2,5 тона пипер от декар, докато в други години нормалният добив е бил над три тона, каза производителят от Първомай Продан Проданов. Според Василев около 20 000 земеделски производители тази година ще са на сериозна загуба само заради пипера.
Мнозина от стопаните, чиято продукция е била засегната от градушки, болести и неприятели, са решили да презасадят площите с пипер. По тази причина, на места масовото прибиране на реколтата ще се забави. Където няма презасаждане, кампанията ще започне както обикновено, в началото на септември.

Екстра качество прясна червена капия се изкупува по 60ст/кг от полето без ДДС. Зелената капия е 50 ст./кг, а на пипера меланж - 40 ст./кг без ДДС. За преработка цената на червената капия сега е 45-50 ст./кг от полето. Второ и трето качество се изкупуват от преработвателите съответно по 40 и 20 стотинки за килограм, а пиперът меланж - по 25-30 ст./кг.
По лев за килограм дават изкупвачите за лютия пипер, а за чорбаджийските чушки - по 55 ст. за килограм. Очаква се изкупната цена на този сорт чушки да скочи, тъй като количествата са малко. Миналата година изкупната цена е била много ниска, а заради забавяне в изкупуването, много стопани са били принудени да изхвърлят продукцията си, припомни Георги Василев. По тази причина голяма част от производителите тази година се отказали от отглеждането на чорбаджийски чушки.
Тези изкупни цени изобщо не успяват да ни покрият разходите, да не говорим за печалба, каза Продан Проданов от Първомай. По думите му вероятно цялата година ще бъде на загуба за производствения сектор.
Вярно е, че цените са ниски, но и джобовете на потребителите са изтънели, коментира зеленчукопроизводителят от Пловдивско Димитър Конзуров.Набраните количества пипер в момента се реализират на българския пазар, и то за прясна консумация. Производителите разчитат на това, тъй като българите се явяват най-големите консуматори на пипер на глава от населението в Европа, каза
Георги Василев. По думите на Димитър Конзуров, засегнати от руското ембарго върху износа на плодове и зеленчуци ще са основно преработвателите. Консервните фабрики използват вносна суровина и изнасят по-голямата част от продукцията си за Русия, обясни той.
Щетите от наложеното руско вето за износ на плодове и зеленчуци от ЕС ще се изчисляват през септември, когато прибирането на пипера влезе в активна фаза. Към момента непреките щети от ембаргото за нас са около 45-85 млн. лв.,
изчислява Георги Василев.

Стопаните се опасяват от внос на пипер от чужбина

Стопаните се опасяват от внос на пипер от чужбина - Холандия и Полша, тъй като по-евтината чуждестранна продукция може допълнително да срине пазара. Според секретаря на Асоциация "Български пипер", в момента в Полша зелената капия се търгува на цени от 20 ст./кг.
Преди няколко дни, заради наложеното ембарго от Русия са били върнати 170 камиона с холандски пипер. Само за едно денонощие цената на пипера в Европа падна с 300 процента, посочи Георги Василев. Големият риск е при червената капия, тъй като голяма част от необходимите за българската промишленост количества са вносни.


 


Тагове: пипер, внос
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg