EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Българските реакции за Brexit

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Българските реакции за Brexit

mail18:22 | 24.06.2016прегледи 1290 коментарикоментари 0


Уважавам решението на техния народ, макар че от днес нататък ще е тежко разделен. Европейският съюз трябва да покаже, че може и без Великобритания. Това заяви пред журналисти премиерът Бойко Борисов,във връзка с излизането на Великобритания от ЕС. „Аз считам, че е правилно, щом така са избрали - трябва да се оставят сами да решават съдбата си. Ние да започваме да мислим за Европа без тях. Всякакви преговори за особени статути, за подобни неща не трябва да се водят, защото това ще разбие Съюза”, посочи Борисов. На въпрос дали има вероятност да се получи ефектът на доминото и референдумът във Великобритания да предизвика допитвания и в други европейски страни, Борисов отговори: „Ще останем България, Румъния и Гърция като се получи ефектът на доминото”. Според премиера с излизането на Великобритания ЕС става по-слаб, а това ще се отрази и на страната ни. „Виждате пазарите как реагираха, аз предупредих за това. Лирата как падна, така че последствията са за всички”, коментира Борисов. 

По-късно през деня в гр. Кубрат министър-председателят заяви:

"Целият свят се дели, правят се нови разделителни линии, само за въоръжение се говори, а тук ме питат само за пенсии и за асфалт. Никой не ме пита за кораби и самолети”, заяви премиерът. Той посочи, че в момента в региона се ремонтират 60 километра пътища. „Когато правим едно, правим и друго - обещали сме - правим го. Виждам толкова малки деца, те трябва да растат не само с компютрите, но и със спорт“, допълни Борисов. Премиерът уточни, че правителственото удържа на думата си.
„Много англичани се чудят как да се върнат обратно в Англия. Така че проблемите са за Великобритания, не за нас. Ще искат сигурно гражданство – ние сме отворени, добре дошли са”, каза още премиерът. 

 

Позицията на народа на Великобритания е ясна, но излизането от ЕС ще има много сериозни икономически последици за страната. Така министърът на външните работи Даниел Митов коментира резултатите от референдума във Великобритания след края на правителственото заседание по-рано днес. Според Митов, допитването се е превърнало в терен за борба на популисти. Сега Европейският съюз може да излезе по-силен от ситуацията, само ако отвори големия дебат за още по-силна интеграция на страните от Общността. Митов не се нае да коментира как излизането на Англия ще повлияе на българите, които работят и учат на Острова:

Дълбоко разочарование, естествено, предизвиква резултатът от референдума във Великобритания. Практически ставаме свидетели на една нация, разделена на две, по темата - дали да бъде член на ЕС, или не. Но, така или иначе, ние сме длъжни да не позволим да се получи ефект на доминото в ЕС и популизмите, национализмите да не надделеят над здравия разум. Както виждате, популистите във Великобритания веднага започнаха да се отмятат от част от обещанията си.

Депутатите очертаха няколко проблема след решението на Великобритания да напусне Евросъюза - сред тях и икономическият ефект.

Джема Грозданова - ГЕРБ: "Ефектът за България и всички по-малки държави-членки на ЕС няма да бъде положителен във всички сфери - и икономически, и политически и в сферата на сигурността".

От ляво поискаха правителството да защити интереса на хилядите българи, които живеят във Великобритания. Различни политически сили поставиха акцент да се анализира как Брекзит ще рефлектира върху икономиката. 

Корнелия Нинова - председател на БСП-лява България: "Правителството да набележи мерки за реакция на последиците за България. Ако анализът покаже, че това тежко ще се отрази на българската икономика и на живота изобщо в страната ни, отсега да започнат компенсаторни мерки, да се изготвят затова, за да не пострада България, националният интерес, икономиката, износът и социалният живот в България".

Мустафа Карадайъ - председател на ДПС: "Този референдум е един много важен урок за всички държави в ЕС. Нашето очакване е, че този урок ще бъде прочетен, ЕС ще намери сили, ще се консолидира, но ще намери и вярната посока за своето развитие".

Георги Кючуков - АБВ: "Ще има тежки последици както за британската, така и за европейската икономика, това поставя в силни позиции страни, които са конкуренти на ЕС".

И управляващите, и опозицията се опасяват да не се стигне до ефект на доминото в други еврочленки.

Антони Тренчев - Реформаторски блок: "Най-големият проблем и риск в момента е вълна от следващи такива референдуми. За мен това трябва на всяка цена да бъде предотвратено, трябва спокойствие да се запази, обмислени ходове.

Красимир Каракачанов - съпредседател на Патриотичния фронт: "Този звучен шамар върху европейската бюрокрация ще отпуши онези реформи, за които настояват редица европейски страни.Няма как да продължи ЕС по този начин.

Румен Йончев - БДЦ-НС: "Страхувам се, че това което се случва е най-зле за самите британци - поставя под въпрос единството на кралството, взаимоотношенията с ЕС, резултатът, сметката ще бъде платена от британските данъкоплатци".

Ситуацията след британския референдум дава шанс на България да постави своите искания в Европа, смята лидерът на Атака.

Волен Сидеров - председател на Атака: "Ако тези искания не бъдат изпълнени, да кажем, че и в България ще направим референдум, дали искаме България да е в НАТО, на фронтовата линия, да бъде мишена и под прицел на руски ракети, и иска ли да бъде в Евросъюза, в който еврофондовете са по-малко от членския ни внос?"

Мартин Димитров - Реформаторски блок: "Този ,който си тръгне губи много повече от това, което може да спечели, ако остане".

От СДС пък изразиха надежда, че разумът и ценностите на Обединена Европа ще надделеят над евроскептицизма и на предсрочните избори във Великобритания, гражданите ще преосмислят кой е верният избор за страната им.

(БНТ, Фокус)

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg