EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

България и Турция ще си сътрудничат в земеделието

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

България и Турция ще си сътрудничат в земеделието

mail17:10 | 27.03.2015прегледи 975 коментарикоментари 0


Заместник-министърът на земеделието и храните д-р Цветан Димитров и неговият турски колега д-р Нихат Пакдил подписаха споразумение за сътрудничество между България и Турция в сферата на земеделието. Това стана по време на работно посещение на заместник-министър Димитров в Анкара, Турция. В сектор животновъдството ще се разшири взаимодействието между ветеринарните органи на двете държави относно заболяванията по животните, като ще бъдат създадени и съвместни инициативи в сферата на безопасността на храните.
В областта на растениевъдството ще бъдат разгледани възможностите за създаване на публично-частни партньорства, които да доведат до увеличаване на стокообмена между страните. В споразумението е залегнало и увеличаване на сътрудничеството между групи и организации на производителите. Друга област, в която ще се разшири сътрудничеството между България и Турция, е развитието на селските региони. Експерти от двете страни ще обменят опит в сферите на комасацията на земеделската земя, модерните поливни системи и проектите за развитие на селските региони.
Д-р Цветан Димитров и д-р Нихат Пакдил подчертаха, че сътрудничеството в областта на земеделието е от особено значение повишаване на търговския стокообмен.

Български живи мъжки и женски телета до 300 кг. ще могат да бъдат изнасяни за клане и/или отглеждане за турския пазар. „След посещението ми в Република Турция, вчера бе проведена техническа среща между двете страни, по повод на отваряне на пазара за износ на живи животни и други продукти за южната ни съседка.“ Това каза министърът на земеделието и храните Десислава Танева след проведена среща в Министерски съвет с министър-председателя Бойко Борисов, изпълнителния директор на Държавен фонд „Земеделие“ Румен Порожанов, тютюнопроизводители и износители на животни. Тя бе категорична, че дезинфекционните площадки на границата ще бъдат премахнати, когато главните ветеринарни лекари на двете държави вземат решение за това. „Поехме ангажимент да облекчим транзита на камиони с плодове и зеленчуци за Европейския съюз, като съкратим времето за обработка и оптимизираме фитосанитарните такси, които се дължат съгласно европейското законодателство. Така след изпълнение на поетите ангажименти, българските производители и износители ще могат да изнасят продукцията си в Турция, след като дълго време нямаха такава възможност“, обясни Десислава Танева.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg