EUR 1.9558
USD 1.7244
CHF 1.7244
GBP 2.2495
CNY 2.5652
you tube
mobile version

Българите не спазват слънцезащита

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Българите не спазват слънцезащита

mail17:55 | 10.07.2018прегледи 390 коментарикоментари 0


dm България проведе проучване, в което интервюира 7 български топ дерматолози. Оказа се, че хората са все по-информирани за значението на слънцезащитата, но в същото време те не спазват основните правила за неутрализиране на влиянието на UV лъчите. Това е и една от причините през последните години да се наблюдава ръст на заболяванията на кожата, свързани със слънцето. Най-честите грешки, които се допускат са неправилни избор и употреба на слънцезащитни продукти, прекомерно излагане на слънце и неподходящо облекло през горещите дни.

Трябва да се нанасят 2 мг слънцезащитен продукт на 1 см2 кожа

Според д-р Айлин Шеф, специалист по клинична и естетична дерматология, родителите обикновено не използват достатъчно количество слънцезащитен крем, за да покрият всички  области, които са подложени на действието на ултравиолетовите лъчи. Един от най-изтъкнатите дерматолози в България, доц. Кирил Праматаров от болница „Лозенец“, казва, че за да се постигне степента на защита, указана чрез слънцезащитния фактор, е необходимо да се нанасят 2 мг препарат на квадратен сантиметър. Това е около 36 грама или 6 пълни чаени лъжички за тялото на възрастен човек. Той споделя, че проучване на Българско дерматологично дружество (БДД) показва, че българите обикновено използват около половината от това количество.

Освен това много хора не използват слънцезащитни продукти в облачни дни, което също е грешка. През облаците преминават до 80% от UV лъчите и затова фотозащитата не трябва да се пренебрегва в мрачно време.

Не трябва да се забравя и, че защитата трябва да се подновява на всеки 2-3 часа и след всяко излизане от водата. Дори и да е указано, че кремът или лосионът са водоустойчиви, част от тях се отмива при къпане в морето или басейна, а друга остава по кърпата след подсушаване.

Практиката на д-р Шеф показва, че много родители не подновяват достатъчно често фотозащитния крем, разчитайки, че продуктът е с дълготрайно действие или водоустойчив.

За децата трябва да се купуват продукти с фактор 50+

Детската кожа е особено чувствителна към слънчевите лъчи и затова е необходимо да ѝ се осигури безкомпромисна защита. Ето защо участниците в проучването препоръчват за деца да се използват кремове и лосиони с фактор 50+. Освен това е добре да се ползват кремове и лосиони. Все по-популярните спрейове са удобни за нанасяне, но не осигуряват необходимата плътност на покритието. Затова те са по-подходящи за възрастните.

Децата трябва да са на плажа до 11 и след 17 часа

Според участниците в проучването на dm, една от най-често срещаните грешки на родителите е, че разчитайки на слънцезащитните продукти, оставят децата прекалено дълго да играят навън и забравят, че слънцето е опасно не само на плажа, но и в парка и при игри около блока.

Затова трябва да се спазва златното правило децата да са изложени на слънце преди 11 и след 17 часа, казват дерматолозите. Дори и тогава, е важно да са на сянка под чадър или тента, особено в най-горещите дни през юли и август. Друго задължително правило е децата до две години въобще да не се излагат директно на слънце, дори и със слънцезащитен крем, съветват от БДД.

Шапка и слънчеви очила са задължителни

Правилният избор на облекло за лятото е от ключово значение за предпазване на детската кожа. Д-р Шеф, която е един от най-добрите специалисти по детска дерматология у нас, казва, че децата трябва да са със слънчеви очила, шапка и широки дрехи от естествени материи. Добре е родителите да имат и резервни дрехи, които да слагат на децата, ако блузката им се намокри при игра на плажа. Причината е, че мокрите дрешки полепват по тялото и не позволяват на кожата да диша.


Тагове: слънце, защита
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg