EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Броят на дизелови коли у нас 1 млн. +

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Броят на дизелови коли у нас 1 млн. +

mail13:30 | 31.07.2014прегледи 1351 коментарикоментари 0


В страната се карат най-много бензинови леки автомобили – 1 752 690, следвани от колите на дизел - 1 001 141. Това сочи обобщена информация в сайта на МВР за водените на отчет превозни средства по вид и гориво към 1 юли т.г. От официално регистрираните у нас 2 972 770 леки автомобила, бензиновите двигатели, които ползват и газ са 153 998. Фабрично само с газ са 146 автомобила. С дизел и електричество се движат 25 леки коли, а с бензин и ток - 718, сочи справката на МВР. С бензин и природен газ пътуват 8 953 коли. Само с природен газ са 713 автомобила, сочи справката на МВР.

Най-чистото гориво е природният газ, най-замърсяващо - дизелът

На българския пазар се предлагат четири вида автомобилни горива - дизелово гориво, автомобилен бензин, втечнени въглеводородни газове и природен газ. По степен на замърсяване на въздуха, най-замърсяващо е дизеловото гориво, поради съдържанието на прахови частици (сажди) и полиароматни въглеводороди в емисиите от изгарянето му, коментираха за БТА експерти от дирекция "Опазване чистотата на въздуха" в Министерство на околната среда и водите. На второ място по замърсяване е автомобилният бензин, който съдържа бензен и летливи органични съединения. На трето място са втечнените въглеводородни газове (пропан-бутан), които съдържат летливи органични съединения. Най-чистото гориво, от екологична гледна точка, е природният газ. Възможно най-екосъобразният вариант е използването на електрически превозни средства, при които не се отделят емисии на замърсители, но в този случай има значение по какъв начин е произведена електрическата енергия, коментираха специалистите. Справка на МВР показва, че у нас са регистрирани едва 81 леки автомобила само с електрически двигател. С биогориво пък се движат едва пет леки автомобила в страната.

Колко и къде замърсяват автомобилите?

Приносът на автомобилните горива за замърсяване на въздуха е различен в различните градове. Според общинските програми за качество на въздуха, транспортният сектор е на второ място като източник на замърсяване, след битовото отопление. Програмите на общините показват, че транспортният сектор има основен принос към нивата на финни прахови частици в общините София, Велико Търново, Ловеч, Стара Загора и Бургас, информираха от МОСВ. По данни на Националния доклад за състоянието на околната среда за 2012 г., 26 на сто от националните емисии на азотни оксиди се дължат на пътния транспорт.

Нов стратегически документ ще развива устойчивата мобилност у нас

С решение на Министерския съвет от 19 октомври 2012 г. беше приет Национален план за действие за насърчаване производството и ускореното навлизане на екологични превозни средства, включително на електрическата мобилност в България за периода 2012-2014 г. Предвид изтичащия срок на действие на плана, са предприети стъпки за изготвяне на нов средносрочен стратегически документ за развитие на устойчива мобилност в България, отбелязаха експертите на МОСВ. На заседание на междуведомствена работна група за разработване на новия документ, е уточнено времевият му обхват да съвпада с програмния период на оперативните програми (2014-2020 г.). Към момента само в Закона за местните данъци и такси съществуват предвидени разпоредби за данъчни облекчения, които са обвързани с евростандартите за емисии от двигателите на автомобилите.
 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 3886