EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Брежански кестени в Торино

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Брежански кестени в Торино

mail17:05 | 28.09.2018прегледи 1112 коментарикоментари 0


Брежанските кестени и други български продукти впечатлиха ценителите на биопродуктите на световно изложение на Slow Food в Торино, Италия, съобщиха от пресцентъра на община Симитли. Хиляди участници от над 180 страни превърнаха Торино в арена на чистата и вкусна храна.
Брежанските кестени, куртовоконарските домати и чушки, смилянският боб, еленското филе, зеленото и козе сирене, нафпавокът и други представиха българските естествени и вкусни продукти. Дегустациите преминаваха атрактивно, представени на италиански език от брежанеца с италиански корени 14-годишният Марчело Канестрели, посочват от общината.
Продуктите с брежански кестени: варени кестени в мед от билки, пастет от кестени, сладко от диви къпини, малини и боровинки, приготвени в малки количество, се харесаха от италианците, които поставят в култ домашно приготвената и био храна.
Сдружение "Хора и традиции" от село Брежани участва за втори път в световното изложение, но за първи път - като участник в изложението, благодарение на подкрепата на Югозападното държавно предприятие-Благоевград, с което през последните години се създават семенни бази и се залесяват нови гори с брежански кестени в община Симитли и района на село Брежани. Българските носии, в които са били облечени представителките на сдружението и предприятието, изработени по проект по Програмата за трансгранично сътрудничество, са привлекли много фотографи и гости.
След участието си в Торино сдружение "Хора и традиции" вече е в подготовка за най-"вкусния" празник - празника на брежанския кестен, който ще е на 20 октомври - с дълга дегустационна трапеза от традиционни ястия с кестени, изложба и богата концертна програма.

 

/БТА


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg