EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

"Брадата" новина - продават кредити на ТБ „Виктория”

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

"Брадата" новина - продават кредити на ТБ „Виктория”

mail06:15 | 01.10.2014прегледи 8255 коментарикоментари 0


Днес, 30 септември,  медии занимаваха обществото с поредния шум около КТБ и банка Виктория - а именно, че квесторите, изпратени от БНБ в банка Виктория, под масата продават кредити на малката банка. БНБ публикува още на 16 септември т.г.  намерението си да извърши точно това. Вижте отново част от официалното съобщение, което EconomyNews.bg  пак припомня.:

„Към момента единственият източник за осигуряване на ликвидност на ТБ „Виктория“ ЕАД е продажба на неликвидни активи – портфейл от кредити.”, това се казва в съобщение на БНБ до медиите от 16 септември т.г. На тази основа са дадени предписания на квесторите на ТБ „Виктория” ЕАД съгласно Решение № 20 на УС на БНБ от 27.08.2014 г. да предприемат действия по оздравяването на банката.

Те предвиждат следното:
1) подготовка за провеждане на тръжна процедура по продажба на обособени части от кредитния портфейл на банката, с цел осигуряване на необходимата ликвидност за посрещане на задълженията на банката към вложители и кредитори. В изпълнение на тази задача, квесторите на ТБ „Виктория” ЕАД са подготвили проект на договор с консултанта „Ърнст и Янг Одит“ ООД и проект на покана за участие в тръжната процедура за продажба на обособени части от кредитния портфейл на банката;
2) оптимизиране на административните разходи;
3) осигуряване на операционна самостоятелност чрез преразглеждане на съществуващите договори за поддръжка на информационните и счетоводни системи и евентуално сключване на такива, които са оправдани с оглед обема и сложността на бизнес модела на банката.

На основание Закона за кредитните институции УС на БНБ дава на квесторите на ТБ „Виктория” ЕАД задължителни предписания:

- в срок до 23.09.2014 г. да изпратят покани до банките за участие в тръжна процедура за продажба на обособена част от кредитния портфейл на банката, като при наличие на интерес осигурят представянето на окончателните оферти не по-късно от 15.10.2014 г.;
- в срок до 20.10.2014 г. да внесат в БНБ доклад за получените оферти с информация дали най-високата предложена цена покрива всички задължения на ТБ „Виктория” ЕАД от кредитори и депозанти и в какъв срок.

Получените писма за заявен интерес за оздравяване на КТБ от EPIC като представител на най-големите акционери на тази банка, дават основание да се очаква, че предложенията могат да касаят и ТБ „Виктория“ ЕАД като дъщерно дружество. При това положение е възможно евентуалното трансформиране на по-голяма част от активите на ТБ ”Виктория” ЕАД да не съответства на плановете за преструктурирането на цялата група КТБ от страна на нейните основни акционери. В този случай е възможно да не се вземе окончателно решение за продажба на кредитния портфейл с цел ТБ „Виктория” ЕАД да бъде третирана като част от групата и да се търси цялостно решение. Поради това е необходимо срокът на специалния надзор, наложен върху нея, да се удължи и синхронизира с този на „КТБ“ АД, което ще позволи вземаните решения да са съгласувани помежду си.
Според БНБ който и от вариантите да се приеме, се налага удължаване на срока на специалния надзор върху ТБ „Виктория” ЕАД поне с два месеца. Затова и относно ТБ „Виктория” ЕАД Управителният съвет на БНБ взе решение да удължи до 22.11.2014 г. включително срока, за който ТБ „Виктория” ЕАД (с предходно наименование „Креди Агрикол България” ЕАД) е поставена под специален надзор с Решение № 76 от 22.06.2014 г. на УС на БНБ.

 

 


 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg