EUR 1.9558
USD 1.7276
CHF 1.7268
GBP 2.2666
CNY 2.5755
you tube
mobile version

Бизнес активността спада в еврозоната

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Бизнес активността спада в еврозоната

mail17:33 | 08.11.2018прегледи 523 коментарикоментари 0


Индексът PMI, измерващ общата бизнес активност, се понижи през октомври в еврозоната до 53,1 пункта от 54,1 пункта през септември и предварителен индекс на ниво от 52,7 пункта. Въпреки възходяща ревизия окончателният общ PMI индекс се намира в най-ниско ниво от септември 2016 година насам.Това показват данни от редовно проучване на агенция IHS Markit сред европейските мениджъри.

"Компаниите от еврозоната съобщават за разочароващо начало на четвъртото тримесечие", отбеляза Крис Уилямсън, главен бизнес икономист в агенция IHS Markit. "Забавянето на бизнес активността, предизвикано от влошаващия се експорт в резултат на нарастващото търговско напрежение и митническите тарифи, се задълбочи през октомври в следствие на увеличаващата се политическа несигурност, трусовете на капиталовите пазари и затягането на финансовите условия", допълни той.

Трябва да се има предвид, че ЕЦБ продължава да планира преустановяване на своята програма за покупки на еврооблигации за цели 2,6 трлн. евро до края на настоящата година, премахвайки по този начин един от основните стимули за икономическия растеж в еврозоната. В същото време бизнесът в региона е свидетел на сериозното противопостяване между властите в Рим и европейските управляващи в Брюксел относно италианския проектобюджет за 2019 година, докато германският канцлер Ангела Меркел обяви изненадващо, че повече няма да се кандидатира за лидер на своята консервативна партия.

Всички това става на фона на продължаващата търговска война между САЩ и Китай и сякаш не е изненада, че индексът PMI на агенция Markit, оценяващ бъдещото бизнес производство в еврозоната, се понижи през октомври до близо 4-годишно дъно от 60,5 пункта спрямо 62,1 пункта през септември, отбелязва агенция Ройтерс.

Индексът PMI, измерващ активността в доминиращата в еврозоната сфера на услугите, пък се понижи през октомври до 53,7 пункта от 54,7 пункта през предходния месец. Въпреки че окончателният индекс е малко по-добър от предварителния, който беше на ниво от 53,3 пункта, неговото октомврийски ниво е най-слабото от началото на 2017 година, отбеляза агенция Markit.

Според Уилямсън, ако се запазят тези нива на отделните PMI индекси, те биха предположили, че забавянето на икономическия растеж ще стане по-интензивно през последното тримесечие на годината.

"Докато заетостта остава в исторически високи нива, постоянна ерозия в темпа на растеж на новите поръчки от началото на годината досега предполага, че в скоро време и апетитът за наемане на допълнителен персонал ще започне в скоро време да намалява, без да станем свидетели на забележително нарастване на притока на нови поръчки", отбеляза Крис Уилямсън, главен бизнес икономист в агенция IHS Markit.

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg