EUR 1.9558
USD 1.6103
CHF 1.7734
GBP 2.2734
CNY 2.4959
you tube
mobile version

Бизнес активността в частния сектор се сви

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Бизнес активността в частния сектор се сви

mail12:09 | 26.01.2021прегледи 394 коментарикоментари 0


Икономическата активност в частния сектор на еврозоната се сви, при това доста рязко, за трети пореден месец в началото на 2021 г. и вероятно ще продължи да се влошава през следващите седмици, тъй като по-затегнатите рестрикции и локдауни за ограничаване на силната коронавирусна вълна в Европа засегнаха отново доста силно сектора на услугите.

Хотелиерският, ресторантьорският и развлекателният бизнес бяха принудени да останат затворени в голяма част от стария континент и това доведе до още по-дълбоко свиване на дейността в сферата на услугите, показва последното проучване на агенция IHS Markit сред европейските мениджър. В същото време обаче промишленият сектор продължава да се разширява, макар и с по-сдържано темпо, тъй като предприятията остава до голяма степен отворени.

Индексът PMI, измерващ общата бизнес активност в региона на единната валута, падна през януари до 47,5 пункта от 49,1 пункта през октомври, като остава за трети пореден месец под важното ниво от 50 пункта, достигайки най-ниско ниво от ноември 2020 г., когато бяха въведени първите по-рестриктивни противоепидемични мерки при втората вълна на Covid-19.

Агенция Markit представи и предварителни резултати за бизнес активността в Германия и Франция през първия месец на новата година.

Индекса на общата бизнес активност в Германия се понижи през януари до 7-месечен дъно от 50,8 пункта спрямо 52,0 пункта месец по-рано, но продължава да задържа в нивата на експанзия (над 50 пункта) благодарение на слабо понижение на PMI индекса в промишлеността до 57,0 от 58,3 пункта, докато индексът на бизнес активността в сферата на услугите падна до 46,8 пункта от 47,0 пункта месец по-рано.

Немските власти обаче решиха да удължат настоящия противоепидемичен локдаун до 14 февруари, което предполага по-нататъшно влошаване на бизнес активността в страната.

Междувременно общият PMI индекс на Франция се понижи рязко през януари до 47,0 пункта от 49,5 пункта през декември. Индексът в сферата на услугите падна силно до 46,5 от 49,1 пункта, докато промишленият PMI индекс се повиши изненадващо през януари до 51,5 от 51,1 пункта месец по-рано.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg