EUR 1.9558
USD 1.7422
CHF 1.7297
GBP 2.2553
CNY 2.5318
you tube
mobile version

БЕХ вдига капитала на ТЕЦ "Марица изток" 2

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

БЕХ вдига капитала на ТЕЦ "Марица изток" 2

mail07:15 | 15.03.2019прегледи 467 коментарикоментари 0


Планира се увеличение на капитала на ТЕЦ "Марица изток" 2 с около 600 млн. лева, съобщи изпълнителният директор на Българския енергиен холдинг /БЕХ/ Петьо Иванов пред журналисти, предаде БТА.

"Това, което сме индикирали на работна среща през януари тази година с главна дирекция "Конкуренция", е за намерение от около 600 млн. лева", каза Иванов. За да  стане факт това увеличение на капитала, ще се поиска нотификация от Европейската комисия. "Ако се счете, че това не е държавна помощ, в момента, в който получим такъв документ, ще подадем документи в Търговския регистър", уточни Иванов. Той обясни, че целта е чрез повишаването на капитала да се "даде допълнителен живот на централата", защото в противен случай още догодина тя може да бъде в несъстоятелност.

Изпълнителният директор на БЕХ добави, че дълговете на ТЕЦ "Марица изток" 2 към БЕХ са около 1 млрд. лева. Задълженията най-вероятно ще се преоформят, за да започне да тече нов давностен срок. В рамките на процедурата за увеличението на капитала, топлоцентралата трябва да може на пазарен принцип да покрива тази допълнителна инвестиция.

Петьо Иванов посочи, че финансовите резултати на ТЕЦ "Марица изток" 2 през януари са положителни - отчетени са 10 млн. лева печалба, но това е благодарение на по-високите цени на енергийната борса през този период. По предварителни отчети през 2018 г. топлоцентралата е на загуба с около 330 млн. лева.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg