EUR 1.9558
USD 1.7726
CHF 1.7904
GBP 2.2832
CNY 2.5288
you tube
mobile version

Белият цвят доминира при автомобилите

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Белият цвят доминира при автомобилите

mail09:35 | 13.02.2018прегледи 10755 коментарикоментари 0


В световен план белият цвят запазва силната си позиция във всички сегменти на автомобилите и все още е цвят номер едно с пазарен дял от почти 40%. Заедно с черното, сивото и сребристото, ахроматичните цветове продължават да бъдат най-популярни. Когато става въпрос за хроматични цветове, делът на синьото и червеното е почти равен, следвани от кафявото. Общият преглед на автомобилните сегменти показва, че колкото по-малка е колата, толкова по-ярък е цветът. Това показва Доклад на BASF за цветовете, използвани от производителите на оригинално автомобилно оборудване през 2017г.  С ръста на продажбите и броя на моделите, автомобилите с висока проходимост значително влияят върху данните за популярност. Докато бялото и черното все още имат силни позиции в рамките на този сегмент, червеното, синьото и особено кафявото се търсят все по-често. Това отразява очаквания ръст и разнообразие от модели на тези надеждни превозни средства.

 Цифрите от Доклада за пазара на цветове в Европа през 2017 г. разкриват, че ахроматичните цветове все още са най-популярни. Миналата година около 78% от всички коли са били боядисани в бяло, черно, сиво или сребристо, налагайки се като трайна тенденция. Измежду ахроматичните цветове делът на сивото нарасна до 19%. Днес, сивото се радва на същата популярност като черното. По-големият дял на сивото се подчертава от по-голямото разнообразие на сиви нюанси. С над 100 вариации сивото се нарежда на второ място след синьото по брой на предлагани нюанси.  „Сивото, което се асоциира с бетона и стъклото, е най-характерният за града цвят и силно се налага през последните няколко години. Със своите вариации от светли и средни нюанси до тъмен антрацит, то предоставя голям избор и поради тази причина придоби силни позиции на пазара,” твърди Марк Гутяр, директор „Разработване на цветове за автомобилната индустрия“ в дивизия „Лакове и бои“ на BASF.

 Измежду хроматичните цветове синьото продължава да се налага като силна тенденция. Докато общият дял на хроматичната палитра от 10% се запази, процентът на синьото значително се увеличи: почти всяка втора кола, боядисана в хроматичен цвят и произведена в Европа през 2017 г., е била синя – една тенденция, прогнозирана от дизайнерите на BASF и отразена чрез безброй сини нюанси в последните колекции с цветови тенденции. С близо 130 различни вариации синьото остава номер едно и по отношение на многообразието от нюанси.

 Докладът за цветовете засяга настоящата пазарна ситуация и затова се позовава на данни от миналата година. През последните няколко години цветовото разнообразие се е увеличило и възможностите за иновативни цветови концепции са многостранни.

Днес на пазара се предлагат стотици цветове и богата селекция от уникални ефекти. Нещо повече, функционалността на покритията играе все по-голяма роля. Бои с интегрирано управление на температурата например засилват  бъдещата устойчива мобилност. Те минимизират нагряването на повърхността на колата и съответно нагряването на купето, а пестенето на енергия от климатика води до намаляване на консумацията на гориво или увеличаване на пробега на електрическите автомобили.

 

 

 

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg