EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Без роуминг от декември 2015

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Без роуминг от декември 2015

mail06:30 | 04.04.2014прегледи 1773 коментарикоментари 0


Доставчиците на интернет няма да могат вече да блокират или забавят определени услуги поради икономически или други причини, съгласно последния вариант на Телекоминикационния пакет на ЕС, одобрен от Европейския парламент в четвъртък. Депутатите приеха и премахването от 15 декември 2015 година на таксите за роуминг за използване на мобилен телефон в друга страна от ЕС.

„Днешното гласуване е сериозна стъпка в посока на укрепването на единния телекомуникационен пазар на ЕС“, заяви докладчикът за Телекомуникационния пакет Пилар дел Кастильо и добави: „Парламентът иска да премахне таксите за роуминг за телефонните разговори, , текстови съобщения и мобилен интернет до 15 декември 2015 г. и иска да подобри управлението на радиочестотния спектър, за да се развие 4G и 5G в цяла Европа“.

„Ние постигнахме допълнителни гаранции за запазване на достъпността на интернет, като гарантирахме възможността на потребителите да използват и предоставят приложения и услуги по техен избор и като засилихме ролята на интернет като основен двигател на конкурентоспособността, икономическия растеж, заетостта, социалното развитие и иновациите“ , каза още тя. Нейният доклад беше одобрен с 534 гласа „за“, 25 гласа „против“ и 58 гласа „въздържал се“.

Еднакъв интернет достъп за доставчиците на услуги

Депутатите искат ясни правила, които да не позволят на интернет доставчиците да популяризират едни услуги за сметка на други. BEREC (Органът на европейските регулатори на електронните съобщения) съобщи за няколко интернет доставчици, които са забавили или блокирали достъпа до услуги като „Skype“, който се използва за провеждането на телефонни разговори по интернет.

Доставчиците на интернет ще продължат да имат възможността да предлагат специализирани услуги с по-високо качество, като видео по заявка и изключително важните за бизнеса „облачни“ приложения, дотолкова, доколкото това не е „в ущърб на достъпността и качеството на услугите за достъп до интернет“, предлагани на други фирми или услуги.

Депутатите съкратиха и списъка на Европейската комисия за „изключителни“ случаи, в които доставчиците ще имат право да блокират или забавят достъпа до интернет. Според членовете на ЕП тези практики трябва да бъдат разрешени само когато става въпрос за изпълнение на съдебна заповед, запазване на сигурността на мрежата или предотвратяване на временно натоварване на мрежата. Ако се използват такива „мерки за управление на трафика“, те трябва да бъдат „прозрачни, недискриминационни и пропорционални“ и „не трябва да се използват по-дълго, отколкото е необходимо“, смятат депутатите.

Членовете на ЕП подчертават, че достъпът до интернет трябва да се предоставя в съответствие с принципа на "неутралността на мрежата", което означава, че всичко, което е част от интернет трафика трябва да се третира еднакво, без дискриминация, ограничения или външна намеса, независимо от неговия подател, получател, вид, съдържание, устройство, услуга или приложение.

Край на таксите за роуминг през 2015 година

Депутатите приеха и текст, с който се налага забрана на таксите за роуминг (допълнителните такси за телефонни разговори, текстови съобщения и мобилен интернет в друга страна членка) в рамките на ЕС от 15 декември 2015 година. Те обаче отбелязват, че ако се констатират злоупотреби с роуминг услугите, по изключение ще могат да бъдат налагани допълнителни такси.

Следващи стъпки

Европейският парламент прие на първо четене проекта, за да консолидира извършената досега работа и да я предаде на следващия парламент. Това ще гарантира, че депутатите, които ще бъдат избрани през май, ще могат да решат да не започват от нулата, а да използват свършеното по време на сегашния мандат./ЕП


 


Тагове: роуминг, такси
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4147