EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Бежанската криза & Унгарската ограда

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Бежанската криза & Унгарската ограда

mail09:03 | 30.08.2015прегледи 4803 коментарикоментари 0


Унгарските власти завършиха предсрочно телените заграждения по границата със Сърбия. Полагането на загражденията бе ускорено с нарастването на притока от имигранти.

Първата част от граничната ограда е завършена два дни преди крайния срок 31 август, съобщиха от министерството на отбраната на Унгария. Телената ограда, която се състои от три наложени една върху друга спирали от бодлива тел, е разположена по цялата дължина на 175-километровата граница със Сърбия. Съоръжението ще бъде допълнено с четириметрова ограда, чието изграждане вече е започнато от армията.

1000 гранични полицаи вече са разположени от унгарската страна и още 2000 ще се присъединят към тях от 1 септември. Въпреки всичко тази седмица около 10 000 митранти успяха да преминат през сръбската граница и да влязат в Унгария.

Нов случай с камион, превозващ бежанци

Три малки деца са били открити в критично състояние поради дехидратиране, след като в петък австрийската полиция е спряла камион с 26 мигранти, съобщи австрийската агенция АПА, цитирана от Ройтерс.

Камионът с бежанци от Сирия, Афганистан и Бангладеш бил спрян в малкото градче Санкт Петер ам Харт близо до германската граница, посочва АПА.

Арестуван е 29-годишният румънски шофьор на камиона, а децата и родителите им са отведени в болница в близкия град Браунау.

„Българската” връзка

Четиримата задържани в Унгария заради смъртта на намерените в камион 71 мигранти на автомагистрала в Австрия остават в ареста за 1 месец. Това реши съдът в унгарския град Кечкемет.

Тримата български граждани и един афганистанец са обвинени в трафик на хора, включващ мъчение и финансово облагодетелстване. За тези престъпленя могат да получат от 2 до 16 години затвор, съобщи БТА.

Обвинението в непредумишлено убийство няма да им бъде повдигнато в Унгария, а в Австрия. Камионът с мъртвите бежанци, сред които и деца, беше открит в четвъртък, паркиран в аварийната лента на магистралата между Виена и Будапеща.

Австрия по-рано обяви, че ще поиска екстрадирането на задържаните, които могат да бъдат съдени за убийство.

Задържането на българите беше потвърдено и от външното ни министерство. Посолствата ни в Австрия и Унгария работят по случая и следят неговото развитие.

Германци в подкрепа на бежанците

Хиляди германци демонстрираха в Дрезден в подкрепа на бежанците. Градът е крепост на антиислямското движение ПЕГИДА и столица на провинция Саксония, където се случиха поредица изстъпления срещу имигрантите. След края на демонстрацията в Дрезден няколкостотин души се събраха и в близкото градче Хайденау - арена на сблъсъци през последните дни заради откриването на център за подслоняване на бежанци. Снощи до сблъсъци не се стигна.

Най-богатата страна в Европа - Германия е основната цел на повечето имигранти, стичащи се от Турция през Гърция и Западните Балкани. Според анкета на телевизия ZDF германците, които смятат, че страната им може и трябва да помогне на нуждаещите се от убежище, имат значителен превес над ксенофобите.

Крайната десница се надигна в Швеция

Крайната десница в Швеция поиска референдум за преразглеждане на имиграционната политика. Страната се слави със здравата си икономика, добре развита социална система и търпимост към новодошлите. По тази причина тя е на първо място в Европейския съюз по броя на бежанците, получили официален статут, отнесен към броя на местните жители. С население под 10 милиона, скандинавската страна прие през миналата година 80 хиляди души, бягащи от въоръжени конфликти и авторитарни режими в своите държави.

Според лидера на крайнодесните „Шведски демократи“ обаче е време политиката на „отворени обятия“ да бъде прекратена. Джими Окесон обвини политическите си опоненти за многобройните нещастия на имигрантите. Щедрите социални облаги привличат тези хора и ги карат да рискуват собствения си живот и живота на своите деца, обясни Окесон.

Тежест на изявлението му придаде едно от последните проучвания на общественото мнение, според което „Шведски демократи“ са на първо място с 25 на сто пред управляващите социалдемократи. В настоящия парламент обаче десницата държи само 49 от общо 349 депутати. Всички останали фракции поддържат имигрантите като работна ръка, която ще компенсира ефекта от застаряващото население.

По материали на информационните агенции ии БНР.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg