EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Бартерлевът набира скорост

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Бартерлевът набира скорост

mail13:30 | 29.10.2012прегледи 2843 коментарикоментари 0


Макар и плахо, разплащането с бартерлевове започва да набира скорост. Бизнесмени с нюх и насоченост към алтернативни начини на популяризиране на дейността и продуктите си са основните членове на българския Barterclub. Стартирал само преди година, B2B мрежата за размяна на стоки и услуги с допълнителна валута наброява 200 фирми. Те купуват и продават, без да се разплащат с пари. Представители на малки и средни фирми от най-разнообразни сфери на бизнеса в това число производители, вносители или предлагащи различни видове услуги имаха възможността да се запознаят един с друг на първата среща за членовете клуба в България.

Какво е Бартерлев и какви са ползите от него
Бартерлевът e условна парична единица, приравнена по стойност към лева, която служи за отчитане на покупките и продажбите. Всяка фирма може да си открие сметка в Бартерлева. Тази допълнителна валута се приема само от фирми търговци и лица, упражняващи свободни професии. Бартер просеца набира бързо популярност в България. Последните години компаниите членки на IRTA, с помощта на модерната бартер търговия, даде възможност на над 500 000 фирми от целия свят да пласират своя неизползван капацитет от продукти и услуги. Вместо да губи приходи, бартер индустрията успява да завърти около $10 милиарда чрез бартер сделки.
Малко история и цифри за големите клубове от Бартербизнеса
Въвеждането на допълнителни валути започва още през 1930 г. в Австрия. От тогава в цял свят се създават хиляди допълниелни валути, които обаче не са алтернатива на монетарната валута. Най-големият бартер клуб в света в WIR BANK със своите 75 000 фирми и годишен оборот от над 2.4 млрд. франка. Всъщност статистиката показва, че по време на криза се увеличава именно циркулацията на WIR франкът (разплащателната единица на WIR BANK) за разлика от монетарната единица – швейцарския франк. Нашата южна съседка – Турция, също стремглаво набира скорост TURK Barter вече обединява повече от 10 000 местни фирми.


 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg