EUR 1.9558
USD 1.7425
CHF 1.8411
GBP 2.1702
CNY 2.4661
you tube
mobile version

Банско: Под 10% от хотелите работят

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Банско: Под 10% от хотелите работят

mail19:19 | 03.06.2020прегледи 245 коментарикоментари 0


Под десет процента от хотелите и ресторантите в Банско работят, а резервации на този етап няма, каза в интервю за БТА Малин Бистрин - председател на Съюза на туристическия бизнес в Банско, в който членуват над сто и двадесет хотела и двеста заведения. Той е и зам.-председател на Българска хотелиерска и ресторантьорска асоциация. По думите му възстановяването след подобно дълго затваряне е трудно, а тези, които са се осмелили да заработят, го правят основно за да задържат персонала.
Очакванията са след 1 юни, когато със заповед на здравния министър се разрешава посещението на закритите части на заведенията, повече обекти в Банско да заработят. Това обаче зависи много и от метеорологичните условия. Банско е планински град, а хладното време ни изигра лоша шега, каза още Малин Бистрин. На този етап разчитаме изключително на нашите туристи, посочи Бистрин. По това време на годината Банско винаги е пълно с гости, не само от България, но и от цяла Европа. Надеждата на хотелиери и ресторантьори е с овладяване на пандемията границите да бъдат отворени, а туристите да се осмелят да пътуват отново. Очаква се да има и пакети на по-ниски цени, но няма как да намалим под себестойност, подчерта Бистрин.
За да се възстанови, туристическият бизнес в Банско разчита на помощ от страна на общината и на държавата, допълни председателят на Съюза на туристическия бизнес в Банско. Голяма част от хората в бранша имат кредити, които през последните месеци е трябвало да покриват при нулеви приходи, изтъкна той. Освен това се дължат и редица данъци, без реално туристическия бизнес да е функционирал. В същото време след отваряне на обектите се увеличават драстично разходите, свързани с дезинфекция, посочи Бистрин.
Помощта в момента е необходима, за да не се стигне до затваряне на обекти. Според Малин Бистрин е много вероятно част от колегите му да стигнат до фалит. Спасение бизнеса вижда в мерки на държавно и местно ниво, както и при интерес към курорта от страна на туристите, което би спасило сезона и бизнеса като цяло.


Тагове: Банско, хотели
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg