EUR 1.9558
USD 1.7425
CHF 1.8411
GBP 2.1702
CNY 2.4661
you tube
mobile version

БАБХ проверява фуражи за салмонела

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

БАБХ проверява фуражи за салмонела

mail11:05 | 26.08.2019прегледи 361 коментарикоментари 0


Българската агенция за безопасност на храните /БАБХ/ проследява фуражна суровина от Бразилия със съмнение за наличие на салмонела, съобщават от пресцентъра на Министерството на земеделието, храните и горите.
Чрез Системата за бързо предупреждение за храни и фуражи (RASFF) на 26.07.2019 г. Хърватия е разпространила информация за установени доставки на територията на Европейския съюз на фуражна суровина - соев шрот със съмнение за наличие на микробиологично замърсяване със салмонела. Засегнатата фуражна суровина е с произход Бразилия.
На 21.08.2019 г. чрез Системата за бързо предупреждение за храни и фуражи към Европейската комисия Румъния е уведомила, че част от този соев шрот е доставена до седем оператора в България.
Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) е предприела незабавни действия. Към настоящия момент се извършва проследяване на соевия шрот, обект на нотификацията и произведените комбинирани фуражи, в които е вложен същият, с цел установяване дали в доставеното количество има замърсявате със салмонела. Салмонелата е микроорганизъм, който е неравномерно разпределен (гнездово) във фуражите. Всички оператори по веригата, при които се извършва проследяване, са оказали пълно съдействие.
На 23-ти август чрез Системата за бързо предупреждение за храни и фуражи е станало ясно, че пробите от останалото налично количество от засегнатия соев шрот в складове в Румъния показват отрицателни лабораторни резултати за микробиологично замърсяване със салмонела.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg