EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Антиимигрантски демонстрации в Европа

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Антиимигрантски демонстрации в Европа

mail10:10 | 07.02.2016прегледи 1142 коментарикоментари 0


Около 15 хиляди души се събраха в Дрезден в знак на протест срещу имиграционната политика на Ангела Меркел, съобщи вестник The Telegraph.
Акцията, организирана от политическо движение „Пегида“, се противопоставя на „ислямизацията на Европа“. Демонстрантите призоваха за оставката на канцлера на Германия. Протестиращите разпънали плакат с думите „Меркел трябва да си отиде!“. Демонстрантите се противопоставят на миграционната политика на Меркел, която е допуснала около 1,5 милиона мигранти през 2015 година, отбелязва вестникът.

В Прага на подобна проява станаха сблъсъци между демонстранти и контрадемонстранти. В чешката столица антиислямските демонстранти бяха около 1500 души с табели с надписи като "Не на имиграцията - спрете Меркелизацията". Антиимигрантски демонстрации по призива на ПЕГИДА се състояха също във Варшава, Талин, Братислава, Дъблин и Бирмингам.

С масови безредици завърши в събота протестната демонстрация срещу присъствието на мигранти в град Кале, Северна Франция. Полицията е задържала около 20 души, предаде AFP. Сред задържаните е и френският бригаден генерал Кристиан Пикмал, бивш командир на Чуждестранния легион (1994-1999 г.). Тази информация обаче не е коментирана от властите.
Демонстрацията се проведе в град Кале, въпреки официалната забрана. В средата на седмицата, министърът на вътрешните работи на Франция Бернар Казньов предупреди, че „всяко действие, целящо нарушаване на обществения ред, ще бъде прекратено“.
Все пак, това не попречи на около 200 души да се съберат в центъра на града. Много бързо ситуацията излезе извън контрол, а, за да се избегне масов бой, полицаите използвали сълзотворен газ.

Австрийският канцлер Вернер Файман предложи сирийските бежанци, спасени на бреговете на Гърция, да се връщат обратно в Турция. Той предупреди, че ако планът не успее, то страната му ще започне да охранява националните си граници, предаде ТАСС.
„Това е единствената мярка, която ще позволи напълно да се разруши бизнес-моделът на нелегалните трафиканти на мигранти“, каза Файман. Той отбеляза, че Турция трябва да получи 3 милиарда евро от ЕС, за да прекъсне потока бежанци, прииждащ в Европа. Той също така отбеляза, че това предложение е било представено и пред германския му колега Ангела Меркел. „Мигрантите трябва да бъдат спасявани, но след това трябва да бъдат изпращани обратно в Турция. Тогава „Фронтекс“ няма да бъде само спасителна операция, а истинска програма за защита на границите“, поясни Файман.
Той подчерта , че страната му работи и над план за организиране на пограничен контрол и фактическото затваряне на границите за бежанците. „Трябва да сме готови на всичко. Това е принудителна мярка, но ние не можем да разчитаме на това, че правителството на Турция ще реши всичките ни проблеми“, заяви австрийският канцлер.

Турция вече е започнала да прилага конкретни мерки за намаляване на бежанския поток към Европа, заяви Федерика Могерини, върховен
представител за общата външната политика и сигурността и
заместник-председател на ЕК, на пресконференция в Амстердам, в края на неофициалната среща на министрите на външните работи на страните от Европейския съюз, цитирана от ТАСС. Приемането на тези мерки е условие за отпускането на европейска помощ на стойност три милиарда евро за Анкара.
"Става въпрос за две решения. Първо, Турция започна да издава разрешения за работа на сирийски бежанци. Второ, въведе няколко вида визи за лицата, които пътуват в Турция. Това ще помогне на Турция, в сътрудничество с нас, да проследява придвижването на лица от трети страни, включително на тези, които възнамеряват да влязат в Европа през Турция", каза Могерини.
Освен това ЕС подкрепя образователни програми в Турция на арабски език. Хората трябва да получат образование, защото в противен случай ще имаме загубено поколение в Сирия, което ще създаде проблем не само от икономическа гледна точка, но и от гледна точка на сигурността. Необходимо е да инвестираме в образование, за да не бъдат те подложени на радикализация в бъдеще", предупреди тя.
Могерини подчерта, че вече е взето политическо решение за отпускане на помощ от три милиарда евро на Турция и сега ЕС работи над определяне на конкретни проекти за финансиране.
"Необходимо е да се гарантират две неща. Първо, бежанците от войната да получат защита и хуманитарна подкрепа близо до страната, в която живеят. Второ, да бъдат поставени под контрол потоците от икономически мигранти, които се смесват с бежанците. Това включва визова политика и борба с престъпните групи на трафиканти на хора, действащи в Турция", каза Могерини.

 


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg