EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Американският бизнес:Русия out от СТО

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Американският бизнес:Русия out от СТО

mail16:00 | 23.10.2014прегледи 1087 коментарикоментари 0


Американският бизнес поиска Русия да бъде изключена от  Световната търговска организация (СТО), пише в заглавие в.  "Известия".
Вестникът цитира източник от федералната външнотърговска  агенция на САЩ (USTR). Според него по-рано този месец  представители на американския бизнес настояли пред американските власти Русия да бъде изключена от СТО или поне предсрочно да  бъдат анулирани преференциите за Москва за преходния  седемгодишен период, предвиден за хармонизиране на руското  законодателство с нормите на световната организация. Руската страна е убедена, че по този начин продължава  натискът върху Русия чрез икономически санкции, отбелязва  изданието.
Предложенията за изключване на Русия от СТО идват от бизнес  сдружения в САЩ, а не от ръководството на външнотърговската  служба, нито от представители на световната организация -  "случва се да има необосновани претенции", изтъква Сесили Клайн  от USTR. Веднага след като бъде готов годишният доклад на  агенцията, претенциите към Москва ще бъдат изпратени в Конгреса  на САЩ и в дирекцията на СТО, която евентуално ще предложи на  Русия да поправи грешките си, обяснява тя.
Представяйки докладите на тези бизнес сдружения, "Известия"  изтъква, че според всички тях след двегодишно руско членство СТО американците вече търгуват по-лесно с фирми от Русия по
отношение на мита и срокове за внос. "Крайно недоволство" буди  обаче стремежът на руската държава да подкрепя местните  производители. Особено засегнати са стоманолеярните предприятия  от САЩ - техни представители посочват, че са "принудени да  конкурират на пазара чужди държави, а не компании". В Русия няма нито една държавна стоманолеярна компания, а и  самите САЩ фактически субсидират своите производители на  стомана, посочва в отговор руският експерт Роман Андреешчев.  Икономистът Алексей Портански напомня, че преди години  "американците предприеха съвсем неочаквани протекционистки мерки на своя стоманолеярен пазар и тогава жалби срещу Америка  внесоха едновременно ЕС, Индия и Китай".
В статията се изброяват и претенции към Русия от страна на  телекомуникационния и фармацевтичния сектор в САЩ, на  млекопроизводителите и др. Затова пък "американските  производители на алкохол са признателни на Русия", че изпълнява  обещанието си да намали митата върху спиртните напитки, внасяни  от САЩ, отбелязва всекидневникът.  Според експерти е твърде слабо вероятно нещата да стигнат до проучвателна процедура в СТО, камо ли до изключване на Русия от организацията. Те свързват жалбите от американския бизнес с  днешното напрежение в отношенията между Русия и САЩ и с взаимните санкции, допълва "Известия".
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg