EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

АЕЦ "Белене": Първо референдум, после преговори

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

АЕЦ "Белене": Първо референдум, после преговори

mail10:00 | 02.10.2012прегледи 877 коментарикоментари 0


Властта се обедини около становището, че парламентът не бива да излиза с решение за водене на преговори с частен инвеститор, преди да се проведе референдум за изграждането на нова АЕЦ на площадката в Белене. Премиерът Бойко Борисов ще замрази преговорите за АЕЦ „Белене" до провеждането на референдум. Министър-председателят обеща дебат в парламента, от който експертните въпроси в референдума да станат разбираеми за хората. Според президента Росен Плевнелиев процедурата за провеждане на допитване практически е в ход, тъй като има 500 хиляди валидни подписи на граждани. Държавният глава се обяви за пълна прозрачност по енергийните проекти. Предстои България да проведе първия референдум в демократичната си история и той трябва да бъде подготвен много добре и да бъдат осигурени всички условия българският народ да бъде коректно информиран преди да направи своя избор, смята президентът.
Премиерът Борисов предложи референдумът за АЕЦ „Белене тестово да бъде извършен по електронен път. Той даде за пример националното преброяване, в което 80% от българите са гласували по този начин. Основният аргумент на министър-председателя е, че електронното преброяване не струва на държавата никакви пари. Бойко Борисов е против референдумът да се гласува по време на изборите. Това е позицията и на Росен Плевнелиев.
По-важно е първо народът да се произнесе за АЕЦ „Белене”. Въпросът на референдума трябва да бъде прецизиран. Това е тема на Народното събрание и те ще я формулират по законосъобразен начин, каза, от своя страна, министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев.  


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg